„Маркет линкс“: Под 1% разлика между ГЕРБ и „Има такъв народ“

09:55, 05 юли 21 / Новият парламент 25 4015 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Подкрепата за първите две политически сили е почти еднаква. ГЕРБ-СДС получават 19,7% подкрепа, а „Има такъв народ“ - 18,8%. Това сочат данните от съвместното проучване, финансирано и реализирано от bTV и „Маркет линкс“. То е проведено сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.

Трифонов не искал власт, а резултати

По думите на социолога Добромир Живков при тази разлика на изборите на 11 юли не може да се каже коя политическа сила би била първа. Той допусна, че през тази седмица нещата могат да се обърнат и има тенденции, които дават малко по-висока тежест на сценария „Има такъв народ“ да бъде първа политическа сила.

„През последния месец отчитаме известен спад в подкрепата за ГЕРБ-СДС, която поставя границата под въпрос“, коментира социологът в ефира на bTV. Третото и четвъртото място са съответно за БСП и „Демократична България“ – 16,9% и 12,5%. Петото за ДПС с 9,5% подкрепа, а шестото за „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,4% подкрепа.

Арест за организиран вот в Етрополе, разследване в Монтанско

„При „Демократична България“ има периферия, която в момента се опитват активно да привлекат. Доколко този процес ще бъде успешен ще предопредели и третото място“, обясни Добромир Живков.

Патриотичните партии обаче не успяват да минат 4-процентната бариера, според данните на Маркет линкс. Социологът уточни, че резултатът може да бъде малко по-различен и реалността в момента дори може да е близо до 4-те процента.

Социолозите отчитат доста висока декларирана готовност за гласуване. Добромир Живков предположи, че тя ще е около тази на изборите на 4 април. 58% са отговорили, че ще гласуват тази неделя.

Борисов бил в Турция, за да не монополизира ДПС вота

По думите на Живков е трудно да се предположи каква роля ще изиграе машинното гласуване относно избирателната активност. Общественото доверие в служебното правителство е високо. Към настоящия момент българското общество одобрява действията му. Разликата между правителството и премиера е минимална – съответно 42% и 43%.

От „Маркет линкс“ са проучили и нагласите относно санкциите „Магнитски“ и дали те са основателни. Според 57% те са основателни, според 17% - не, а 26% не знаят. Според 39% от българите санкциите са намеса във вътрешните работи на страната, а 37% са на противоположното мнение. 24% не могат да преценят.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама