Енергийният министър иска оставки в „Булгартрансгаз“

16:06, 05 юли 21 25 4119 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Енергийният министър Андрей Живков поиска от БЕХ да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“.

Причината е проверка на КЕВР, която е потвърдила основни изводи на министерството относно управлението на газовото дружество. От нея става ясно, че при реализацията на проекта „Балкански поток“ „Булгартрансгаз“ ЕАД не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от регулатора.

Като за последно: Бетонира ли се ГЕРБ в енергетиката?

Сключените договори за заем от страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но „Булгартрансгаз“ ЕАД изобщо не е уведомило комисията за тях, съобщиха от енергийното министерство.

Изводите на държавния регулатор потвърждават изнесените факти от служебния екип на Министерството на енергетиката в началото на неговия мандат. Прегледът на финансовото състояние на държавните енергийни дружества тогава установи, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на „Булгартрансгаз“ ЕАД задълженията на дружеството драстично се увеличават. Това би било оправдано само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията – прогноза, която не се потвърждава от направения финансов анализ на Балкански поток.

Теменужка Петкова може да бъде дадена на прокурор

Така днешната проверка на КЕВР потвърждава, че проектът „Балкански поток“ оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на „Булгартрансгаз“ ЕАД и води до свръхзадлъжнялост на дружеството. Това потвърждава изводите на Министерството на енергетиката за неефективно управление на държавния газов оператор.

По-късно от БЕХ обясниха, че очакват писмено потвърждение на направеното искане от министъра на енергетиката, след което същото ще бъде разгледано от Съвета на директорите. „Следва да се има предвид че „Булгартрансгаз“ ЕАД е вертикално интегрирано предприятие с двустепенна система на управление. То е независим преносен оператор, съгласно Закона за енергетика“, се посочва в съобщението на холдинга.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама