Прокуратурата се отказа от обвинението срещу проф. Асена Сербезова

13:58, 05 юли 21 25 4106 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Прокуратурата се отказа от обвинението срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова и вече смята, че тя не е извършила престъпление. Сербезова бе обвинена за всяване на паника сред населението след две нейни интервюта през 2020 г. в началото на пандемията с коронавируса, в които предупреждаваше за недостиг на лекарства.

Днес пред Софийския градски съд прокуратурата е заявила, че не е осъществено престъпление, съобщиха от съда. За същото пледира и самата Сербезова и защитата й повече от година. По разпореждане на съда бе поискана справка от Националната здравноосигурителна каса, която е изпратила информация за сигнали от търговци, доставчици и пациенти за липса на лекарства.

В случая става въпрос за отстояване на мнение, изразено пред БНТ и БНР, което не е от характер на целенасочени неверни заблуждаващи съобщения за тревога. Подсъдимата правилно е оправдана", заяви пред съда прокурорът по делото Дочо Дочев.

Очаква се съдебният състав да произнесе присъдата в срок от 1 месец.

На 22 март състав на Софийския районен съд оправда на първа инстанция председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова по обвинението, че в две интервюта през април 2020 г., в които предупреждава за недостиг на лекарства, е всявала неоснователно паника и тревога в обществото. През април миналата година няколко часа след нейни две интервюта, в които тя говори за възможна липса на лекарства, Сербезова получава обаждане, че ще й бъде повдигнато обвинение. Прокуратурата я обвинява във всяване на паника по алинея от Наказателния кодекс. Месеци по-късно, на 14 септември, Софийският районен съд прекрати делото срещу нея и го върна на прокуратурата за „ремонт“, поради допуснати сериозни процесуални нарушения и заради неясно обвинение.

Възобновяват процеса срещу председателя на фармацевтичния съюз

На 27 октомври м.г. прокуратурата й предяви ново обвинение, като разликата с първото е единствено в прецизиране на часовия период на интервютата пред БНТ и БНР на 7 април и уточнението кои думи в кое интервю на прокуратурата са се сторили притеснителни и всяващи паника и тревога. Двете интервюта пред национални медии станаха повод за остра реакция в защита на Сербезова от професионалната общност, припомня „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама