ГЕРБ и Рашков отново се нападат за купения вот

15:45, 05 юли 21 / Новият парламент 25 3990 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След засилените акции на МВР от уикенда срещу купуването на гласове, днес политическите страсти се нажежиха още повече. 

Арест за организиран вот в Етрополе, разследване в Монтанско

В събота акция на силовото ведомство срещу търговците на гласове в Пловдив доведе до напрежение с прокуратурата. Причината - от държавното обвинение обявиха, че проверката нямала нищо общо с предстоящите избори. Без да дават подробости, те съобщиха, че са намерени на място два тефтера, тетрадка и дамаджани с алкохол. А бившият вече премиер Бойко Борисов дори се присмя на вътрешния министър, като го определи на „мечка стръвница“ и каза: „ако заровите дамаджана, Бойко Рашков ще я намери“.

Бивш министър иска да привлече 15 хил. македонци да гласуват в Кюстендил

Рашков вчера не отговори на подигравките на Борисов. Той обяви само, че купуването на гласове е в полза на една конкретна партия, без да издава за коя точно става въпрос, с обещанието да обяви името ѝ веднага след вота. Днес обаче, явно афектиран от думите му, силовият министър не се сдържа и обяви, че става въпрос за ГЕРБ.

В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ. Това са разкрили полицейските служители в града“, каза вътрешният министър Бойко Рашков пред БНР. Прокуратурата ще разкрие дали дамаджаните имат някакво правно значение, това ще се види. Борисов може да даде отговор на този въпрос. Прокуратурата трябва да даде повече информация от тук насетне“, добави Рашков.

Според него прокуратурата се управлява от Борисов, защото той няма как да знае какво става по една проверка на обвинителите в Пловдив. „Тази връзка е много странна, вече е дразнещо - кой според вас е Прокурорът в държавата? Главният прокурор е този, който командва Иван Гешев – а именно човекът, който вчера се изказа от Рибарица за случаи, за които не би следвало да има информация. Това е Борисов“, каза силовият министър.

Служебният вътрешен министър посочи, че прокуратурата трябва да каже дали за Пловдив вече има образувано разследване. На прокурорите вчера е докладвано, че има доказателства за Пловдив, разследването върви, има разпитани и свидетели, става ясно, че са се купувани гласове по 30 лв., така че Борисов, когато говори за дамаджани, да има предвид, че има няколко хиляди души, които са били обект на купуване на гласове във връзка с изборите на 4 април“.

Малко по-късно през деня той обяви пред журналисти, че тримата задържани от Хасковско за търговия с гласове, също са съдействали на ГЕРБ. „В имущества на лица, свързани с ГЕРБ в Хасковско, са намерени списъци с 28 000 избиратели, които по първоначални данни са използвани на предходните избори на 4 април и е подготвено тяхното използване и за изборите, които предстоят в неделя“, каза вътрешния министър. „Преценете какво означава такъв огромен брой избиратели за район като Хасково“, допълни той.

Според ГЕРБ думите на Рашков са груба манипулация

Не закъсня и отговорът на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов обявиха, че твърденията на силовия вицепремиер са „поредната груба манипулация на предизборния щаб на Румен Радев в лицето на служебния кабинет”. „Време е Бойко Рашков да спре да разказва и да започне да доказва твърденията си”, заявиха от партията, цитирани от Нова телевизия. 

По-късно през деня, на извънредна пресконференция, от ГЕРБ отново коментираха действията на силовия министър. „Един доста объркан човек ходи по телевизиите – това е Бойко Рашков. Понеже два месеца всички са против нас, според данните на всички социологически агенции продължаваме да сме на първо място. Рашков, като основен пиар на това правителство, защото МВР заприличва на пиар агенция, е във финалната част на своята активност", коментира Тома Биков. 

Прокуратурата видя намеса в независимостта си

Прокуратурата също излезе с остра позиция срещу служебния министър, като видя „опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата, с цел уронване на престижа на съдебната власт и нарушаване на принципа за върховенство на правото“.

„Опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез указване на натиск, представлява недопустима намеса в осъществяване на конституционно определените правомощия на магистратите. Надяваме се, че няма да бъдат възродени отдавна отминали и отречени от времето недемократични практики, противоречащи на конституционно установените принципи на правовата държава, целящи дискредитиране на органите на съдебната власт“, допълват още от прокуратурата, като посочват, че декларират и воля за професионално и ефективно взаимодействие с всички органи и институции, имащи отношение към противодействие и разкриване на престъпления с цел защита правата на гражданите. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама