Политическите престрелки стигнаха и до църквата

17:00, 05 юли 21 / Новият парламент 25 4132 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Седмица преди вота политическите престрелки надскочиха личните нападки и намесиха дори и църквата. Поводът е коментар на вътрешния министър Бойко Рашков относно вярата на бившия вече премиер Бойко Борисов в Българската православна църква и Господ. Според него Борисов е осигурил парични средства за православните храмове, за да може по време на изборите да потърси съдействие от тях. Под каква форма обаче, така и не стана ясно. 

ГЕРБ и Рашков отново се нападат за купения вот

Борисов се кръсти навсякъде, където го видите и казва колко е набожен, но сега стана ясно защо са тези твърдения. Защото разчита на владиците. Осигурявал е средства за църквите, за някои митрополити. Но целта е сега в периода, когато сме изправени пред избори за Народно събрание на 11 юли, той да търси съдействие от тях. Борисов по такъв начин е сключил една сделка с Българската църква“, каза служебният министър, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Не църквата подкрепяла ГЕРБ, а ГЕРБ - църквата“

От ГЕРБ не останаха длъжни и бързо отговориха на Бойко Рашков, като заявиха, че „такива дървени комунисти като него са се опитвали да унищожат църквата вече 100 години“.  „Рашков, като основен пиар на това правителство, защото МВР заприличва на пиар агенция, е във финалната част на своята активност. Днес дори прочетохме, че той започва атака срещу Българската православна църква. Обвинява я в сделки. Такива дървени комунисти като Рашков са се опитвали да унищожат църквата вече 100 години, но мавзолеи вече няма, а църкви още има“, заяви Тома Биков по време на извънреден брифинг на партията, цитиран от Нова телевизия. 

По думите му не църквата подкрепяла ГЕРБ, а ГЕРБ - църквата. „Надявам се, сега да не викат митрополити на разпит в полицията“, подхвърли иронично той.

От Българската православна църква все още не са излезли с официална позиция по темата.

Припомняме, че по време на своето управление, правителството на ГЕРБ неведнъж е заделяло значителни суми пари за подпомагане на Българската православна църква. Малко след предходния вот, на 4 април, тогавшният кабинет отново задели допълнителни трансфери в размер на 131,9 хил. лв. за ремонтни дейности на четири храма в общините Брезник и Земен и 6,4 млн. лв. за общините Гърмен, Велинград и Перник. А около изборите тогава, а и сега, бившият вече премиер Бойко Борисов не е пропускал да запали по свещичка в някой храм, на път към поредната кампания или акция.

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама