„Скрит сценарий“ vs „Пълни глупости“: Ще вдигат ли корпоративния данък?

16:34, 05 юли 21 / Новият парламент 25 3641 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Корпоративният данък се оказа новата ос, по която възникна напрежение между ГЕРБ и служебното правителство. Въпросът излезе на дневен ред след решението на служебното правителство да даде принципна подкрепа за инициативата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за данъчното облагане.

ГЕРБ: Скрит сценарий и социална утопия

От партията на Бойко Борисов обаче видяха заплаха за бизнеса в България. На пресконференция бившите управляващи пророкуваха 50-процентов скок на данък печалба у нас.

„ОИСР публикува списък на 1 юли, в който ние с интерес откриваме, че фигурира България. Прави впечатление, че доста европейски държави не фигурират – Унгария, Ирландия, Естония. Този списък е за държавите, които се съгласяват да повишат корпоративния данък на минимална ставка от 15%. В България корпоративният данък от години е 10%, за всички работещи това означава минимално 50% увеличение на данъка“, заяви Александър Иванов, цитиран от bTV. Той изрази мнение, че това ще удари по IT бранша у нас.

ГЕРБ и Рашков отново се нападат за купения вот

А Деница Сачева представи на медиите сметката на ГЕРБ по отношение на мярката: „Ако се вдигне корпоративният данък, 1,25 млрд. лева ще бъдат взети от бизнеса – да не ги реинвестира, да не може да вдига доходите, да не може да създава работни места, да не може да подобрява условията на труд. Може би това е скритият сценарий, по който се върви – всички наши опоненти дават изключително щедри социални обещания, утопични обещания за социални придобивки. Те не са възможни, ако не се вдигнат данъците“. Според нея „социалните утопии“ биха стрували между 5 и 15 млрд. лева.

Финансовият министър: Пълни глупости

Финансовият министър Асен Василев определи като „пълни глупости“ и „целенасочени лъжи“ предполагаемото от ГЕРБ шоково вдигане на данъка. Данък печалба у нас остава 10%.

В решението на кабинета е посочено, че „нашата страна смята, че новата международна данъчна структура трябва да отчита икономическите, географските, демографските и геополитическите особености на всяка страна, че минималната данъчна ставка трябва да се прилага за международни корпорации с над 750 млн. евро оборот, както и да не се прилага за компании, базирани в страна членка с голям брой работници“, става ясно от съобщението на правителствената пресслужба от този ден. Според Василев промяната би засегнала много малко фирми у нас – със сигурност под 10.

Борисов иронизира Рашков: Акциите на МВР са с дъх на алкохол

Държави като Унгария и Ирландия през годините успяха да привлекат крупни чуждестранни инвеститори, които е възможно да бъдат засегнати от мярката за пресичане на прехвърлянето на печалби, и затова е възможно управляващите в тези държави да са по-склонни да не подкрепят инициативата. В България, въпреки гръмките обещания, инвеститори като „Фолксваген“ няма.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама