Прокуратурата проверява цените на тока и парното

11:34, 06 юли 21 25 3698 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Върховната административна прокуратура (ВАП) е образувала преписка по публикации в медиите, свързани с повишаване на цената на топлинната и електрическа енергия от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Публикациите навеждат на данни за неправомерно увеличение на цената за предоставяне на топлоенергия, като се слага акцент върху обстоятелството, че действащата Наредба № 5 за регулиране на цените на топлинната и електрическа енергия създава предпоставки за нереално ценообразуване във вреда на крайните потребители, съобщиха от ВАП.

Токът, парното и топлата вода поскъпват

Констатирано е, че покачването на цените за топлинна енергия от 1 юли е в противоречие с на чл. 2, ал. 2 от Закона за енергетиката, съгласно който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна енергия се извършват при гарантиране защитата интересите на потребителите.

КЕВР реши да вдигне цените тока с 4,40%, на топлинната енергия - средно с 16,23%, завишена е и цената на природния газ за месеца.

Ваня Григорова: Зимата е възможен още по-стръмен ръст на цените на тока и парното

Заради наличието на значим обществен интерес и на основание чл. 145 от Закона за съдебната власт ВАП ангажира председателя на КЕВР да отговори в кратък срок - предприети ли са действия и какви са те за промяна на Наредба № 5 във връзка с цените на топлинната енергия. Той следва да представи и административната преписка по вземане на решението за завишаване цените на електрическата енергия, с оглед преценка за законосъобразност при вземането му.

По-късно от КЕВР отговориха, че ще отговори на ВАП по всички поставени въпроси. От там припомнят, че още по време на проведеното обществено обсъждане, националният омбудсман, който участва онлайн в заседанието, отправи същите критики и предложения. Тогава КЕВР подробно отговори на всеки един от аргументите и ги отхвърли като неоснователни.

Твърдението, че потребителите на топлинна енергия са кредитирали топлофикациите с 29 милиона лева не отговаря на истината. Исканата промяна в Наредба №5 - прогнозната годишна цена на топлинната енергия да бъде заменена с ежемесечно определяна цена, е неприложима, защото това означава на всяко първо число на всеки месец  да бъде отчитана потребената топлинната енергия на 400 хиляди абонати, които при това имат в жилищата си по няколко измервателни уреда“, посочват от КЕВР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама