10-те най-емблематични хотела в света

19:15, 06 юли 21 / Любопитно 25 2229 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Лято е и отпускарското настроение е завладяло света. Мисълта бяга далеч от рутината на ежедневието и неволно се върти около представата за хотели. На плажа или в планината, в центъра на исторически град или в тихото уединение на брега на някое езеро. Защо не помечтаем, посещавайки десетте най-емблематични хотела в света.

Тези хотели пазят завладяващи истории. В техните помещения са отеквали стъпките на знаменитости, които са създали легенди и написали истории.

  1. LE NEGRESCO (Ница, Франция)

Милионери, писатели и художници са се отдавали на очарованието на този хотел на френската Ривиера, който запазва непокътнат бляскавия въздух на епохата на „Бел Епок“ и екстравагантната музейна същност, дарена му от собственичката - мадам Жана Ожие. Обявен за национална историческа забележителност, в Le Negresco са заснети повече от 30 филма с Пол Нюман, Юл Бринер, Рита Хейуърт и Уди Алън, наред с много други.

  1. ХОТЕЛ CIPRIANI (Венеция, Италия)

Хотел „Cipriani“ има честта да притежава единствения открит плувен басейн във Венеция и да съхранява в историята си тайни, които дискретността не позволява да се разкрият. Особено обожаван от кинозвездите, той е за София Лорен идеалното спасение, а за Джордж Клуни негов втори дом, пише БГНЕС.

  1. MOUNT KENYA (Кения)

Това, което някога е било ферма, разположена в подножието на планината Кения, е превърнато в изискан хотел през 1959 г. от ръката на актьора Уилям Холдън - пленен от това място, където слоновете се разхождат на една крачка от басейна. Ава Гарднър и Франк Синатра прекарват любовната си връзка през градините на планината Кения заедно с известни личности като Уинстън Чърчил, лорд Деламер и Ага Хан.

  1. HOTEL SAVOY (Лондон, Великобритания)

Първият хотел в Англия, който предлага електричество, топла вода и асансьори, стартира луксозно през 1889 г., превръщайки се в магнит за висшата класа от 19-ти век и художници като Моне, който изобразява Темза от апартамента си. Звезди от киното (Марлене Дитрих, Кари Грант, Джон Уейн) и музиката (Джакомо Пучини, Мария Калас, Боб Дилън) също са оставили своя отпечатък върху хотел „Savoy“.

  1. THE PLAZA (Ню Йорк, САЩ)

Хотелът със силует на ренесансов замък е забележителност в градския пейзаж на града на небостъргачите. Той пази вълнуващи истории от времето, когато е използван за политически срещи на високо ниво или заснемане на филми като „Великия Гетсби“. Гостите в „The Plaza“ включват не само световни лидери и мощни магнати, но и легенди като „Бийтълс“ при първото им пътуване до Америка.

  1. TAJ LAKE PALACE (Удайпур, Индия)

Идиличният образ на този почти плаващ дворец в щата Раджастан, проектиращ отражението си върху езерото Пичола, често се среща в списъка на най-романтичните хотели на планетата. Възникнал е през 1740 г. сред разкошните градини с езера и богато украсени зали на двореца на езерото Тадж. Гостите му се натъкват на великолепието на някогашното убежище на Махараджа Джагат Сингх II и мястото за срещи с неговите куртизанки.

  1. PERA PALACE (Истанбул, Турция)

Неразделен в историята на Истанбул е този стогодишен хотел, който надхвърля статута си на квартира и се превръща в емблема. Тук, в стая номер 411, Агата Кристи пише „Убийство в Ориент Експрес“. Други стаи в двореца Пера са кръстени на Грета Гарбо или Ърнест Хемингуей, които, наред с много други прочути гости, също са се докосвали до махагона и брилянтите на инкрустираните мебели.

  1. RAFFLES (Сингапур)

Повече от 130 години история и безкраен списък от известни гости, включително писателят Джоузеф Конрад, актрисата Грейс Кели и кралица Елизабет II, подкрепят легендарната аура на този хотел, който е символ на лукса на азиатския континент, откакто е открит през 1887 г. Може би „RAFFLES“ е единственият в света, който има резидент историк Лесли Данкър, който е енциклопедия на анекдоти в тази стара слава в колониален стил.

  1. THE BEVERLY HILLS HOTEL (Лос Анджелис, САЩ)

Заобиколен от плантации и известен като „Розовият дворец“, той отваря врати през 1912 г., когато градът, който носи името му, все още не е основан. Днес скрит сред палмите, той е последният маяк на блясъка и убежището на звездната система. В известните бунгала на хотел „Бевърли Хилс“ актрисата Елизабет Тейлър прекарва медения си месец с шестима от седемте си съпрузи, а Мерилин Монро спи само с капка „Chanel No5“.

  1. THE VICTORIA FALLS HOTEL (Зимбабве)

Със спиращи дъха гледки към гръмогласните водопади Виктория, историята на този хотел е от 1904 г. Той е един от най-старите в Африка и свързан със Сесил Роудс и мечтата му за железопътна линия, свързваща Кейптаун с Кайро. Възстановена на няколко пъти, колониалната архитектура и високите стандарти на обслужване представляват пътуване до онова изявено и елегантно време, когато хотел „Victoria Falls“ отваря врати.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама