12 интересни факта за целувката

19:33, 06 юли 21 / Любопитно 25 2749 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

6 юли е Световният ден целувката. Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г. Идеята целувката да си има международен празник идва, след като британците забелязали, че хората като че ли забравят да се целуват. 

В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Една от тях разказва, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е измислена още от маймуните, защото те също като нас докосват устни. Въпреки, че произходът на целувката не е изяснен има неоспорими факти в ползите от нея. 

Представяме ви 12 интересни факта за този акт на нежност, присъщ на човечеството, събрани от „Дойче веле“.

Защо целувките са "френски"

Тайландска двойка държи абсолютния световен рекорд по целуване. Те се целуват 58 часа, 35 минути и 58 секунди - дори когато ядат, пият и използват банята.

Нормалната целувка изгаря 6.4 калории в минута. Страстната целувка може да изгори до 20 калории в минута.

Днес средната целувка трае повече от 12 секунди. През 80-те години обаче тя продължава само 5.5 секунди.

Публичните целувки не са разрешени навсякъде. Забранено е да се целуват жени в неделя в Мичиган и Кънектикът. В метрото в столицата на Турция - Анкара, се очаква пътниците да се придържат към „морални правила“. Целуваща се турска двойка, хваната от охранителни камери, се предупреждава официално.

Със средно четири целувки на човек на ден, Германия се нарежда на второ място след Швеция в списъка на най-нецелуващите се страни. Хората във Франция и Италия се справят много по-добре: целуват се средно седем пъти на ден.

Изследователите изучават целуването в област на науката, наречена филематология. Откриват, че двама от трима души накланят глави надясно, когато се целуват.

Лекарите смятат, че целувките укрепват имунната ни система и забавят процеса на стареене

Изследователите установяват, че хората, които тръгват на път целунати, са много по-малко агресивни. Това води до по-малко инциденти на пътя. Но целуването по време на шофиране не е добра идея.

Хората се целуват в 90 процента от страните по света. Три целувки по бузите са стандартен поздрав във Франция, докато в Япония целувки се разменят само като прелюдия към секс. 

Целувките не са просто социално поведение, което сме си изработили през вековете - това е инстинкт, който можем да наблюдаваме и при орангутаните, и при приматите. Гъските изразяват привързаност чрез докосване на клюнове, а слоновете поставят хоботите си в устата на другия.

Целувките стимулират над 100 милиарда нервни клетки, докато хормоните на щастието и адреналинът преминават през телата ни, карайки сърцата ни да бият по-бързо. Кръвното налягане и телесната температура също се повишават.

При целувка се разменят 60 ​​милиграма вода, 0.5 милиграма протеин, 0.15 милиграма секреция на жлезите, 0.4 милиграма сол и до 22 000 бактерии.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама