Как да се спасим при мъртво вълнение?

18:45, 14 авг 22 25 3209 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Макар морето да изглежда спокойно, не винаги е безопасно. През различните периоди на лятото то е различно. Една от опасностите е явлението мъртво вълнение, което може да се познае, когато човек влезе във водата до колене и усети, че му се губи пясъкът под краката. Това означава, че морето дърпа и трябва моментално да излезем от водата, обясни пред БНР старши спасителят Петър Русев.

„Хубаво е човек, когато отиде на плаж и реши да се къпе да не е сам във водата, по-добре да е в група. Ако попадне в мъртво вълнение, първото нещо е да не се паникьосва, да се обърне по гръб, защото човешкото тяло има плаваемост и да почне да маха и да вика за помощ. Следващото нещо, което може да направи, е с леки движения на ръцете и на краката да се опита да излезе към брега. Затова е добре да е в група, да има 2-3 човека на брега и когато няма спасител на плажа, да се обадят на телефон 112. Ако човекът е близко до брега, може да му подадем някакъв предмет, за който да се хване“, съветва Русев.

Моден взрив: как бикините станаха бански

По думите му най-честите грешки идват това, че туристите не спазват флаговата сигнализация. Когато е знамето е зелено, това означава, че къпането е разрешено. Жълто знаме - къпането е опасно и е без надуваеми предмети. При червен флаг къпането е забранено, припомни спасителят.

Другото нещо, което трябва да се спазва, е че след обилно хранене не трябва да се влиза два часа във водата. След употребата на алкохол, наркотици и други упойващи вещества не трябва да се влиза 8 часа във водата.

Децата под 12-годишна възраст не трябва да бъдат без родителски контрол. Не трябва да им се дават дъвки и бонбони, защото ако влязат във водата, могат да се задяват и да стане инцидент.

Газираните напитки - враг №1 на отслабването

Хората със сърдечни проблеми трябва да ходят на плаж от 7.00 до 10.00 часа.

Препоръчително е да пият много вода и течности, защото когато човек е на плаж, той се обезводнява.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама