Мокрите кърпички не почистват качествено

19:10, 07 юли 21 / Любопитно 25 2243 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Наистина ли мокрите кърпички помагат в борбата с микробите и бактериите и могат ли да заменят обичайното измиване на ръцете? На този въпрос на „Спутник” отговори Юлия Галямова, доктор на медицинските науки и професор по дерматология и козметология.

Според нея мокрите кърпички са отличен инструмент, който може да ни бъде от полза в ситуация, в която нямаме достъп до вода и сапун. Те са незаменими, ако трябва да избършете пейката в парка или когато се изцапате на улицата. Те обаче не могат да почистят напълно ръцете, както се случва при миенето им.

80% от българите вече мият и дезинфекцират ръцете си повече от 3 пъти на ден

„Едно от основните условия за поддържане на добра хигиена е да си мием ръцете под течаща вода за минимум 10 секунди. Плюс това препоръчително е да използваме антибактериални средства, например сапун. Естествено, не можем да осигурим такъв обем почистване на кожата на ръцете ни с мокра кърпичка. Тя би премахнала само повърхностната мърсотия и не гарантира пълно почистване“, каза Галямова.

Дерматологът добави, че кърпичките значително отстъпват на сапуна по своите антибактериални свойства. „Те съдържат предимно овлажнители и вода. Там рядко се добавят антисептици, освен ако не са с изрично посочено на опаковката алкохолно съдържание. Според препоръката на СЗО дезинфектантът за ръце трябва да се състои от 70% алкохол", обясни още Галямова, цитирана от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:08, 17 юли 21

"Едно от основните условия за поддържане на добра хигиена е да си мием ръцете под течаща вода за минимум 10 секунди." - това явно е някакъв руски вид хигиена, защото в европейските страни наблягат на сапуна!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама