Кандидат-депутат напуска листите на „Изправи се! Мутри, вън!“ заради съмнения за купен вот

16:30, 07 юли 21 / Новият парламент 25 2852 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Централната избирателна комисия (ЦИК) свали имунитета на кандидат-депутата от „Изправи се! Мутри, вън!“ Цветелин Георгиев. Това стана ясно от публикувано решение на сайта на Комисията. 

До него се стигна след като по-рано днес главният прокурор Иван Гешев внесе искане за даване на разрешение за привличането на Георгиев към наказателна отговорност. В хода на разследването са разпитани свидетели, в това число и пред съдия, и са събрани достатъчно веществени доказателства чрез претърсвания на няколко адреса.

Акцията срещу купения вот: 699 арестувани за 5 дни

По данни на прокуратурата на 29 юни в бургаското село Маринка той е дал на четири лица имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборите за 46-ото Народно събрание в полза на определен кандидат и коалиция.

Предвиденото в закона наказание по чл. 167, ал.2 от НК е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

В съобщението на прокуратурата кандидатът за депутат беше назован само с инициали - Ц.Г. По-късно в медии се появи информация, че става дума за Цветелин Георгиев от листата на „Изправи се! Мутри, вън!“ в Бургас. От формацията посочиха, че Георгиев твърди, че няма съпричастност към никакви практики, нарушаващи върховенството на закона. Въпреки това ще бъде отстранен от листата, „за да се изясни цялата истина и да не се възпрепятства разследването“.

От „Изправи се! Мутри, вън!“ обявиха, че Цветелин Георгиев ще подаде документи за напускането си още днес, като подчертаха: „върховенството на закона е основна ценност и всяко негово нарушение, независимо от кого, смятаме за крайно неприемливо“. 

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама