Корал, Карадере и Паша дере вече са защитени зони

10:00, 07 юли 21 25 2417 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Съветът по биоразнообразието към екоминистерството реши трите плажа Паша дере, Карадере и Корал да бъдат присъединени към мрежата на Натура 2000.

Това означава, че едни от последните небетонирани плажни ивици по Българското черноморие ще бъдат една идея по-защитени от мащабно строителство. Нещо, срещу което от години се борят природозащитници и граждански активисти.

Екопротести в страната в защита на "Натура 2000"

Макар в Натура зоните да няма забрана за строителство, планове, програми или отделни инвестиционни намерения се подлагат на оценка за съвместимост по реда на Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опразване на защитените зони. Няма забрани за ползването на земеделските земи, само някои ограничения, свързани с използването на определени торове, или коситбата по време на размножителния период на птиците. По отношение на горите ограничения има само за определени видове сечи, които във времето ще доведат до смяна на дървесните видове, опазвани в зоната.

Заявката за допълнителната защита бе дадена от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев малко след встъпването му в длъжност и се приветства от активистите, но не и от инвеститорите и собствениците на земи, които в дните преди заседанието на съвета организираха и протест, припомня „Клуб Z“.

Решението е историческо

Решението на Националния съвет по биоразнообразие е изключително компетентно и историческо, каза пред БНР Мария Лалева, екоактивист от гражданската инициатива „Да спасим Карадере“. Според нея решението за разширяване на тези три зони от Натура 2000 ще опази тези територии.

Лалева го определи като стъпка към преодоляването „на всички набези, които предстоят“, защото към тези територии има апетити за застрояване.

Разширяват се и зоните „Ропотамо“, „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“

Решението разширява и защитените зони „Ропотамо“, „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“. И срещу тях има възражения от общини и местни жители заради опасения, че развитието на населените места ще спре, а хората ще загубят поминъка си. Вчера, например, жители на Шкорпиловци протестираха, затваряйки за кратко пътя Варна - Бургас.

В действителност обаче разширяването на защитените зони няма да има ефект върху досегашното ползване на земите като гора и земеделски имоти, пише „Дневник“. Разширението на защитената европейска зона „Галата“ цели да осигури защита на плажове и дерета, които са дом на сухоземни костенурки, прилепи и специфични за дъбовите гори безгръбначни.

Разширението на зона „Плаж Шкорпиловци“ към Карадере ще включи в европейската защита мозайка от гори и земеделски земи, които са ключово местообитание на редки видове като пъстър пор и костенурки и са важен биокоридор.

Разширението на територията на зона „Ропотамо“ към плажа Корал включва бели дюни и съседната гора, която е част от комплексното обитание, което дава убежище на видовете, обитаващи дюните. И трите предложения са аргументирани с изисквания на европейските природозащитни директиви.

За да стане факт решението на съвета обаче трябва да има такова и на Министерския съвет. След това ще бъдат разписани правилата, по които може да се случва всичко в тези зони, затова природозащитниците апелират служебното правителство да действа бързо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:24, 29 юли 21

Май отново се връщаме към времето на Тодор Живков, когато всички ръкопляскахме на поредната изказана от някое партийно величие глупост. В изявлението си министър Личев направи поредното изхвърляне без да се съобрази, че има предвидена в Закона за биологичното разнообразие процедура съгласно която се обявяват или разширяват защитените зони. Изявлението за издадена заповед преди приключила процедура си е честно казано откровена лъжа или както казва народът хвърляне на прах в очите на слепите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама