Една година от стъпването на Росенец

13:41, 07 юли 21 / Новият парламент 25 2023 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 7 юли се навършва една година от стъпването на Христо Иванов на плажа край летния сарай на Ахмед Доган на Росенец. Съпредседателят на „Демократична България” заедно с Ивайло Мирчев и Димитър Найденов пристигнаха на плажа по море, а гардове на Доган ги изблъскаха в опит да не ги допуснат до крайбрежната ивица, която е публична държавна собственост и като такава е достъпна за всички граждани, припомниха от „Демократична България”.

Днес Иванов и Мирчев отново се върнаха на Росенец. В пряко включване двамата обявиха, че обединението няма да подкрепи правителство, което няма ясно отношение към превзетата от ДПС и агентите на Държавна сигурност държава. Те потвърдиха основните червени линии за включване в бъдещо управление, включващи статута на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на ДПС, присъствието на агенти на ДС в политическия живот, равното третиране на всички български граждани спрямо закона и разследването дали „Лукойл“ е избягвал плащането на данъци.

„Нашето внимание тук не е защото има данъчни или устройствени проблеми с имотите на Доган. Тук се вижда паралелната власт в България. Тук намира своето пряко проявление и можем да я вкараме в дуел“, заяви Христо Иванов от плажа, където миналата година бе изблъскан от гардове на НСО и където българското знаме беше захвърлено.

Какво се случи преди година?

Христо Иванов заби българския флаг на плажа в опит да покаже, че той принадлежи на всички граждани, а не е частна територия. Към онзи момент достъпът до плажа бе невъзможен заради бариера, поставена на улицата, която води до брега. Гардовете на имението на почетния председател на ДПС изтръгнаха флага и го захвърлиха на земята. Впоследствие бе официално потвърдено, че мъжете са служители на Националната служба за охрана и са изпратени в Росенец, за да пазят Ахмед Доган.

Уволнените заради „Росенец“ гардове на НСО са върнати на работа

Събитията на 7 юли отприщиха недоволството на мнозина, провокираха масово ходене на плаж на Росенец няколко дни по-късно и станаха повод за начало на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Междувременно се оказа, че крайбрежната ивица на Росенец е вписана в регистрите като земеделска земя. След искания на „Демократична България” и въпреки обжалването в съда от проектанта на летния сарай на Доган – арх. Калин Тихолов, през април ивицата бе нанесена на кадастралните карти именно като плаж. Това прави невъзможно спирането на достъпа до нея. Улицата, която води до плажа също отново е собственост на Община Бургас

След събитията на Росенец бе установено, че ползвания от Ахмед Доган имот има пет незаконни постройки. Сред тях е и яхтено пристанище, което е без удостоверение за експлоатационна годност и се оказа вписано като поземлен имот. 

След стъпването на Росенец се разбра и че съществува заповед на НСО, с която голям периметър около летния сарай е със забрана за преминаване. Междувременно в НСО започна проверка и гардовете на НСО, които бранеха имота на Доган и отказваха да се легитимират, бяха уволнени. Преди дни обаче Ивайло Мирчев и Христо Иванов съобщиха, че те са били възстановени на работа, след като са обжалвали в съда отстраняването им.

Преди дни съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова се срещнаха със служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова и ѝ връчиха лично писма с искания, свързани с Росенец. В две от тях се настоява държавата чрез ДНСК да предприеме реални действия за незаконните обекти около резиденцията на Доган, включително за 200-метровия кей на пристанището. Представителите на обединението настояха и да се издаде акт за изключителна държавна собственост за плажа, след като той бе нанесен на кадастралните карти.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления! 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Асен 18:29, 07 юли 21

Много шум за нищо беше това, точно както всичко останало при Демократична България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама