Едва 440 неприети в градини деца ще получат компенсация

18:01, 07 юли 21 / Общество 25 1658 Шрифт:
Ирина Иванова

Едва 440 деца ще получат компенсации за това, че не са приети в държавни и общински детски градини поради липса на свободни места. За тях са заделени 548 656 лв. 

Проблемът на практика съществува само в столицата, тъй като само две от тези деца живеят извън София. Изплащането за настоящата учебна година ще се извършва на два етапа. За периода от 1 януари до 31 май т.г. едно дете от община Варна ще получи 733 лева, а едно от община Пловдив - 417 лева. Останалите 547 506 лева ще бъдат преведени на Столична община за 438 деца. Второто плащане ще бъде за периода от 1 юни до 14 септември.

Средствата се предоставят на родителите за извършени разходи за отглеждане и обучение на децата им. Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места, съобщиха от правителствената информационна служба. 

Места в детските градини ще има… ама друг път

Бройката на децата обаче е твърде малка, защото 12 314 останаха неприети в детска градина и ясла в София и след второто класиране. Родители от столицата настояха преди повече от месец да бъде осигурена държавна помощ за всички неприети деца и да започне ударно строителство на нови детски заведения. А столичния кмет Йорданка Фандъкова и районните кметове на „Демократична България“ започнаха да си прехвърлят отговорността за недостига на градини. 

СБЛЪСЪК: Кой е отговорен за недостига в яслите и градините в София?

Средата на май месец пък зам.-кметът на София Мирослав Боршош излезе с предложение за двойно увеличаване на компенсациите за родителите на неприетите деца. За целта обаче поиска помощ от служебния кабинет, който отхвърли идеята и нарече това опит общината да прехвърли отговорността за проблема върху държавата.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама