Американците имат все по-малко близки приятели

19:25, 08 юли 21 / Любопитно 25 2290 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След продължителен период на социална изолация американците изтупват прахоляка от социалните си календари. Но докато се опитват да възстановят и да се свържат отново, проучване на Центъра за изследване на американския живот, установява, че социалният пейзаж е далеч по-неблагоприятен от преди.

През последните три десетилетия броят на близките приятели на американците спадна рязко. Тази рецесия на приятелството е особено лоша за мъжете. Процентът на мъжете с поне шестима близки приятели е спаднал наполовина от 1990 г. насам, от 55 на 27 процента. Проучването също така установи, че процентът на мъжете без близки приятели е скочил от 3 на 15 процента, което е петкратно увеличение.

Самотните мъже се справят най-зле. Всеки пети американски мъж, който не е женен и не е в романтична връзка, казва, че няма близки приятели, пише National Review“.

Кои са най-популярните храни в САЩ?

Дори мъжете с няколко близки приятели не са в отлична форма. Когато става въпрос за нашите социални кръгове, размерът има значение. Американците с един близък приятел не са по-малко самотни или изолирани от тези без близки приятели. А тези с няколко близки доверени лица са само малко по-добре. За тези с трима или по-малко близки приятели самотата и изолацията са доста често срещани преживявания: Повече от половината казват, че са се чувствали така поне веднъж през последните седем дни.

Лошите новини не свършват дотук. Мъжете не само имат по-малки кръгове на приятелство, но и са по-малко емоционално свързани с приятелите, които имат. И мъжете, и жените се възползват от развитието на силни емоционални връзки с приятелите си, но жените са по-успешни в установяването на този тип взаимоотношения. Проучването установява, че жените съобщават за много по-високи нива на емоционална ангажираност и подкрепа от своите приятели. Този тип интимност има значение. Американците, които получават редовна емоционална подкрепа от приятелите си, са далеч по-малко склонни да съобщават, че се чувстват тревожни или сами, отколкото тези, които не го правят, и това е вярно независимо от това колко приятели имат.

Едно често обяснение защо мъжете са по-малко способни да развиват и поддържат близки отношения е, че традиционните норми на мъжественост правят задачата за изграждане и поддържане на здравословни приятелства по-трудна. В сравнение с жените, мъжете се чувстват по-неудобно да споделят чувствата си, да са уязвими или да търсят емоционална подкрепа от своите приятели. Въпреки че може да има малко истина в това, историята е по-сложна. По-младите мъже, които са много по-склонни да отхвърлят традиционните представи за мъжественост , се борят най-много с развиването на трайни социални връзки.

Изследванията показват, че „жените са склонни да инвестират повече в поддържане на приятелството си“, отколкото мъжете. В неотдавнашно интервю психотерапевтът и автор Робърт Гарфийлд предложи на мъжете да „скрият приятелствата си“, да ги ползват рядко. „Много хора казват, че се виждат или говорят с най-добрите си приятели на всеки две или три години и „ние просто продължаваме там, откъдето сме спрели “. Това може да е вярно. Но през годините мъжете се отричат от ползата, която по-редовният контакт може да им осигури.

Окончателно обяснение може да се намери в промените на работното място. Най-често американците развиват близко приятелство на работа. Повечето мъже и жени казват, че са създали близко приятелство по време на работа. Но тъй като американците работят по-дълго време , сменят работата по-често и все повече избягват да идват в офиса, създаването на приятелства на работното място може да се окаже по-трудно, пише БГНЕС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама