Ликвидираха четирима от нападателите на президента на Хаити

10:58, 08 юли 21 / Свят 25 2636 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В Хаити бяха убити четирима и арестувани двама от предполагаемите убийци на президента Жовенел Мойз, предадоха световните агенции, като се позоваха на местната полиция.

Началникът на хаитянската полиция Леон Шарл нарече шестимата „наемници“. Трима полицаи, които били взети за заложници от предполагаемите убийци на президента, били освободени.

Президентът на Хаити е бил убит в дома си Президентът на Хаити е бил убит в дома си

Въоръжените нападатели нахлуха в резиденцията на Жовенел Мойз край столицата Порт-о-Пренс в ранните часове на вчерашния ден. Групата уби 53-годишния президент, който бе обвиняван от политическите си противници в авторитаризъм, и рани съпругата му. Убийците са чужденци, които говорят английски и испански, каза вчера изпълняващият длъжността премиер Клод Жозеф.

Според посланика на Хаити в САЩ Боши Едмон нападателите излъгали, че са агенти на американската Агенция за борба с наркотиците, предаде БТА.

Първата дама е тежко ранена

Първата дама на Хаити, оцеляла при атаката, в която бе убит съпругът й, е в критично състояние и се полагат усилия да бъде откарана до Маями за лечение, съобщи днес хаитянският посланик във Вашингтон, цитиран от „Ройтерс“ и „Дневник“. „Тя е в стабилно, но критично състояние“, каза посланикът Бочит Едмънд.

Доминиканската република, с която Хаити си поделя карибския остров Испаньола, затвори границите си със страната. Хаити - най-бедната държава в Западното полукълбо - вече бе изпаднала в тежка криза.

В телефонен разговор с хаитянския премиер американският държавен секретар Антъни Блинкен потвърди подкрепата на Съединените щати за демократичното управление и сигурността в Хаити. В декларация, приета с единодушие, Съветът за сигурност на ООН поиска извършителите на това „отвратително престъпление... да бъдат изправени бързо пред правосъдието“. По инициатива на САЩ и Мексико съветът ще се събере днес на извънредно заседание при закрити врата за ситуацията в Хаити.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама