При нова COVID вълна: Градините ще са само за деца на ваксинирани родители

11:50, 08 юли 21 25 3028 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Ако страната ни отново попадне в „червената зона“, детските градини ще работят само за децата на ваксинирани родители. Това стана ясно по време на брифинг на здравните власти, при представянето на Националния план за справяне с пандемията при следваща вълна.

Коронавирусът у нас: 60 нови случая

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров предупреди, че ще има нова вълна на коронавируса, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото. Той подчерта, че при най-песимистичния сценарий, подобен на тази пролет, разходите ще са между 500-600 млн. лв. „Над половин млрд. лева ще ни струва следваща вълна, ако я допуснем. Можем да я предотваратим, само ако се ваксинираме, заяви Кацаров.

Ако имаше такъв изготвен план юни-юли месец миналата година, вероятно броят на жертвите би бил много по-малък от регистрирания. Експертите не изключват последваща вълна от коронавирус и затова счетохме, че е изключително важно да бъде направен такъв план и страната да бъде подготвена с всички нейни структури за посрещане на предизвикателствата“, каза служебния мнистър, като допълни, че не може да се прогнозира дали вълната ще е в края на лятото или през есента.

Планът се основава на няколко принципа - направени са описание на ситуацията в страната в момента, анализ и оценка на рисковете, както и оценка на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити и механизмите и начините за подобряване на шансовете, за да се намалят пораженията във всякакъв аспект. Изготвена е и обща финансова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, а именно вълна като тази в края на миналата година и през пролетта на тази.

Четири зони според заболеваемостта

Разделили сме степените на заразяване на населението в четири групи - зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, процента на пробите и броя на заетите болнични легла“, посочи Стойчо Кацаров, като обясни, че всяка една зона има и определени мерки, които ще се прилагат. Разработени са планове за работата на Спешната помощ, на болничната и извънболничната помощ, както и планове за осигуряване на лекарства.

Зонирането и ограничаването на дейностите бяха представени от зам.-министър д-р Александър Златанов. Зелената зона е под 100 души на 100 000 население. Оранжевата зона е между 100 и 200 заболели на 100 000 население, а червената зона - от 200 до 500. При над 500 заболели на 100 000 население се въвежда тъмно червена зона. Влияние на зонирането ще оказват и настанените в болница“, каза Александър Златанов.

Установени са 43 случая на „Делта“ варианта

В момента страната ни се намира в зелената зона. Всяка една зона има и определени мерки, които ще се прилагат. Разработени са планове за работата на Спешната помощ, на болничната и извънболничната помощ, както и планове за осигуряване на лекарства.

Зоните съответстват и на броя на заетите легла с болни с коронавирус. Когато те са до 2500 се приема, че сме в зелената зона. Когато са от 2500 до 6000 страната се определя, че е влязла в оранжевата зона. Когато са от 6000 до 9000 сме в червената зона, а когато сме над 9000 - в тъмночервената.

Ограничения при висока заболеваемост

На базата на тези зони са определени ограниченията по отношение на социални и семейни събирания; други събития от частен характер; организиране на събития на закрито; тренировки и спортни събития на закрито и открито; културни събития на закрито; учебните заведения, детските градини и университетите и други.

В тъмночервената зона евентуално се допуска ограничения при пътуванията в рамките на страната.

Смятаме да затваряме детските градини в последния етап. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран“, каза д-р Златанов. По думите му това ще даде възможност на хората да плануват живота си, да преценят кога да се имунизират.

Едва 440 неприети в градини деца ще получат компенсация

Ако сме в червената зона, детските градини ще работят, но само при 100% ваксиниран персонал или преболедувал, а родителите на децата да имат сертификат“, каза здравният министър. 

Планове за подпомагане на бизнеса

Планът ще бъде изпратен на всички министерства и ведомства, за да съобразят своите действия при следваща пандемична вълна, каза Стойчо Кацаров.

Те трябва да прилагат мерки за подкрепа на различни бизнеси и предприятия. Въз основа на този план ведомствата трябва да развият своите планове за подпомагане на съответните икономики и бизнеси, след като те бъдат спрени по епидемиологични причини,посочи здравният министър.

Лекарства

Изготвена е обща финансова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, както беше от края на миналата година до пролетта на тази година, добави Стойчо Кацаров.

Септември ще бъдат внесени допълнителни количества от лекарството „Ремдесивир“, както и медикаменти с по-дълъг срок на годност, за да се ползват и за други цели в по-дългосрочен план, уточниха още здравните власти на брифинга.

В момента има пренасищане на „Хидроксихлорохин“, който вероятно няма да може да бъде използван, преди да изтече срокът му на годност.

Осигурени са и достатъчно ваксини до края на годината. Страната вече е подала заявки за нови доставки за 2022  и 2023 година, предаде „Mediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама