Инфраструктурата за F-16 дадена на фирми без никакъв опит

17:15, 08 юли 21 / Политика 25 2723 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изграждането на инфраструктурата за изтребителите F-16 е поверена на фирми без никакъв опитoбяви на брифинг служебният миниcтъp нa oтбpaнaтa Гeopги Πaнaйoтoв. 

„За изграждането на инфраструктурата за F-16 основното, което ни направи впечатление на мен и моя екип – не е проведен международен конкурс с участници, които имат опит с изграждането на такава инфраструктура. Изборът на строителите в „Граф Игнатиево“ и „Безмер“ е правен без никакъв критерии. Не намерихме никакви документи, които да показват на каква база са избрани“, съобщи той.

Нов скандал се задава в Министерство на отбраната

По думите му фирмите са получавали поръчките без търг„95% от обществените поръчки за „Граф Игнатиево“ са възложени без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн. лв. и само 680 000 лв. са заделени за фирми, определени с конкурс“, изтъкна военният министър, като подчерта, че е имало и любими фирми, една от които е „на роднина по права линия на активистка и бивша депутатка на една парламентарна партия“. Въпросното дружество е сключило 15 договора.

А сред документите са нaмepeни eдинcтвeнo дoĸлaдни зaпиcĸи, изгoтвeни oт Глaвнa диpeĸция „Инфpacтpyĸтypa нa oтбpaнaтa“, ĸoитo пpeз зaм.-миниcтъpa нa oтбpaнaтa ca били пpeдocтaвяни нa миниcтъpa зa пoдпиc. „Те не съдържат аргументи. В тях пише: „Ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да ви я предложим да сключите договор с нея“, уточни Панайотов и отбеляза, че дирекцията не си е свършила работата. 

Снимка: БГНЕС

Той даде пример с пистата, на която кацат и излитат самолетите - авиобаза „Граф Игнатиево“. Някой е решил, че тези разходи ще бъдат поети от НАТО, без да са проведени каквито и да било разговори с централата на Алианса. НАТО ни уведоми, че няма да поеме разходите, защото това е наше национално задължение и отговорност“, коментира военният министър. 

Така министерството попаднало в ситуацията да търси 53 млн. лв. за пистата, защото тези пари не са били заложени в първоначалния проект. Отделно не е било помислено и за „супервайзър“ на проекта. „В тази роля именно могат да влязат кадрите на НАТО. Всичко това може да доведе до забавяне на пристигането на изтребителите F-16“, отбелязва Панайотов.

Каракачанов обвини служебното правителство, че опитва да компрометира бивши министри

Злоупотреби и в „Терем“

Редица нарушения са установени и при проверката на „Терем“. Предприятието може да ремонтира само стара съветска техника. За последен път е било на печалба през 2017 година, но въпреки това ръководството му се е ползвало от редица социални придобивки. Ползвани са служебни автомобили за лични цели, ходели са на командировки в чужбина без видима причина, давани са им бонуси за Коледа, Великден, а на дамите и за 8 март в размер на три минимални работни заплати. Бонуси е имало и при излизане в отпуск, съобщи министър Панайотов.  

Военните имоти - бъдещи хотели

Що се отнася до проверката за военните имоти, Панайотов съобщи, че министерството разполага с над 100 такива, които са с отпаднала необходимост. Няма визия за стопанисването и управлението им. Годишните разходи за тях са 23 млн. лв.

Извършвани са действия в една посока - отстъпване право на строеж, като основни аргументи са посочвани необходимост от жилища за военнослужещите. Вторият аргумент бил изграждане на хотели. Съгласен съм, че за първия аргумент има основание, но за втория съм учуден защо МО трябва да се занимава с изграждане на хотели като министерството не е търговско дружество“, коментира още Панайотов, като посочи и че е нарушен Законът за държавната собственост и липсвал договор за застраховка за имотите.

Военното министерство е кредитирало частни фирми с пари от бюджета

Уволнения и нови правила при обществените поръчки на МО

Заради разкритите нарушения ръководството на „Терем“ ще бъде освободено. Освободен е и шефът на „Почивно дело“ на МО, но той не може да бъде открит, за да му бъде връчена заповедта.

Въвеждат се и нов правила за обществените поръчки във военното ведомство, за да се спрат установените порочни практики. При директно възлагане вече задължително ще се прави предварително проучване на възможни изпълнители. Прогнозната стойност на проектите пък задължително да се определя длъжностно лице със съответните компетенции, предаде bTV.

Снимка: БГНЕС

Каракачанов отрича твърденията на Панайотов

По-късно бившият вече вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че нито едно от изнесените твърдения от служебния министър на отбраната Георги Панайотов не отговарят на истината. Той дори определи изявата на Панайотов като „предизборна агитация, част от стратегията за директна намеса в изборите“.

Относно твърдението, че изборът на фирмите-изпълнители е правен въз основа на „неясни критерии“, Каракачанов посочва, че в ресорното министерство са създадени правила за десетстепенен контрол на процедурите. Той посочва и че предишното правителство със свое решение е отпуснало 300 милиона лева за адаптиране на базата „Граф Игнатиево“ към по-високите стандарти. „Тези пари са разпределени съответно по 100 милиона лева за 2020, 2021 и 2022 г. Това са бюджетни пари и тяхното изразходване е строго определено само за базата в „Граф Игнатиево“. Министерството на отбраната е длъжно да ги усвои в рамките на календарната година, защото в противен случай няма да се реализират залегналите дейности и ще се върнат в бюджета. По тази причина сме плащали авансово на фирмите-изпълнители“, казва бившият военен министър, цитиран от пресцентъра на ВМРО. 

Той подчерта, че всички дружества, на които са отправени покани, са обследвани по редица критерии, сред които и разрешения от ДАНС за достъп до класифицирана информация. Каракачанов подчерта, че именно по тази причина кръгът на подбраните дружества е силно ограничен. А относно средствата за писта за новите изтребители в базата в „Граф Игнатиево“, бившият военен министър казва, че проектът за модернизация е съвместен между НАТО и България, както и финансирането е поделено. 

Каракачанов отрече и твърденията, че Министерство на отбраната строи и че няма одобрена визия за освободената собственост.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама