ЦИК: Не вадете картата от изборната машина, ако не е разпечатала бележката

15:20, 08 юли 21 / Новият парламент 25 2482 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Избирателите да не бързат да вадят картата, ако не се e разпечатала бележката. Това е много важно, за да не стане грешка. Когато картата се поставя, се чува „щрак“. Тогава машината започва да зарежда. Това са нещата, за които най-много трябва да внимават хората. Това обяви говорителят на ЦИК Румяна Матева на специална пресконференция.

По-вероятно е да падне астероид, отколкото да се хакне машината

В изборния ден преди да започне гласуването, всяка СИК трябва да разпечата от машините за гласуване хеш код, който е осигурен от Държавна агенция „Електоронно управление“, обясни още Матева.

„Хеш кодът съдържа 64 знака - във всеки случай, вероятността програмист да знае всяка комбинация, за да проникне в него, е значително по-малка от вероятността астероид да ни падне на главите“, допълни Цветозар Томов, цитиран от dir.bg.

По негови думи, няма засечен нито един случай на измама, за разлика от хилядите случаи на измама при гласуването с хартиени бюлетини.

Само ЦИК ще решава дали да се минава към хартиено гласуване

Само Централната избирателна комисия ще вземе решение дали да се преустанови машинното гласуване. Процесът на гласуване с устройствата не може да бъде прекъсван по преценка на Секционната избирателна комисия, обяви Росица Матева.

„Електронно управление“: Машините за гласуване не могат да се манипулират

Изборният процес няма да се прекъсва за дезинфекция

Изборният процес няма да бъде прекъсван за дезинфекция, тя ще се извършва успоредно с  гласуването. „Указанията за изборите налагат да не се прекъсва гласуването с машини и за дезинфекция. Такава ще се извършва, но без да се спира вотът. Всяка секция ще разполага със спирт до 75% градуса. Не се препоръчва на хората да си дезинфекцират ръцете с гелообразни препарати непосредствено преди гласуването, допълни тя.

Общинските администрации са длъжни да предоставят ръкавици на избирателите при тяхно желание.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!




 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама