Обмисля се ваксинираните да получат парични ваучери

08:46, 09 юли 21 25 2657 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
Държавата обмисля вариант, при който да стимулира с парични ваучери хората да се ваксинират. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. За момента обаче такова решение не е взето. 

„Това предложение дойде от Националния борд по туризъм. Тези ваучери ще бъдат използвани за туристически условия, а стойността им ще бъде 50 лв.”, коментира Кацаров в ефира на Нова телевизия. 

По думите му нова вълна от COVID-19 е възможна още в края на лятото заради „Делта" варианта. Здравният министър обаче успокои бизнеса, че ресторантите ще продължат работа, ако персоналът е изцяло ваксиниран. 

Митове и истини за ваксините срещу Covid-19

„Заведенията, чийто персонал е ваксиниран на 100%, ще могат да продължат да работят единствено с ваксинирани посетители. Това е идеята дори всичко да е затворено, подобни места да имат правото да продължат да работят. Същото важи и за детските градини. Това е личен избор”, обясни Кацаров.

От противоепидемична гледна точка е възможно да се изисква ваксина за някои професии, твърди д-р Кацаров. „Може да се изисква неваксинираните да си правят тест на определен период”, каза още здравният министър. По думите му е редно персоналът в домовете за възрастни хора да бъде ваксиниран.

Засега няма опасност да изхвърляме ваксини

Д-р Стойчо Кацаров заяви още, че само 10-12% от населението в България е с две дози ваксина. Според него няма да е нужда от трета имунизация. По думите му няма бракувани ваксини у нас. Голяма партида от ваксините на AstraZeneca ще изтече на 31 август.

„Интересът към този препарат е наистина слаб. Ще можем да ги дарим на съседни страни преди да изтекат. Придържаме се към това ваксината да не бъде задължителна. Опитваме се да направим разговорите рационални, а не да говорим за измислени неща като чипове”, каза той.

Предложение: Неваксинираните да си плащат лечението срещу Covid

По думите му не е редно хората, които са отказали да се ваксинират и се разболеят, да си плащат лечението. И допълни, че се провеждат процедури за доставка на някои лекарства, които са липсвали при предишните вълни. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:26, 09 юли 21

50 лв 2 кафета и една кола за смърта ми не си стрева

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама