Възможно ли е да имаме втора Луна?

20:05, 09 юли 21 / Любопитно 25 2381 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Взривът на звездата Бетелгейзе, който се очаква в следващите десетки или стотици хиляди години, може да доведе до поява на втора Луна в земното небе. Това казвa на лекция в Московския планетариум сътрудникът на Астрокосмическия център на Физическия институт на Академията на науките Вячеслав Авдеев, цитиран от РИА Новости и bTV.

Откриха най-близката черна дупка до Земята

Звездата е червен свръхгигант, намиращ се на около 700 светлинни години от Земята. Бетелгейзе е обикновено десетата по яркост звезда на нощното небе. Яркостта на звездата ще е като на пълна Луна, като ще се вижда и през деня, и през нощта“, казва Авдеев.

Откриха десетки езера на Марс

През декември 2019 година астрономи докладват, че яркостта на звездата е намаляла драстично, което може да е индикатор, че тя е в последния етап на еволюцията си. Данни от 22 февруари 2020 година обаче сочат, че Бетелгейзе е спряла да потъмнява и вероятно възвръща яркостта си. Изследвания от 24 февруари 2020 година не намират разлика в инфрачервения диапазон спрямо предходните 50 години, което означава, че предстоящото сриване на ядрото е слабо вероятно. Във всеки случай звездата ще избухне през следващите десетки или стотици хиляди години, заключи Авдеев.

7000 тона космически боклук кръжат в орбитата на Земята

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама