Прекратено ли е разследването „Барселонагейт“?

19:50, 09 юли 21 25 2460 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Испанската прокуратура е прекратила разследването по т. нар. афера „Барселонагейт“. За това информира съпругът на бившия модел Борислава Йовчева -  Йордан Христов в писмо, разпространено от БТА.

В него той твърди, че е получил официален документ от прокуратурата за това на 31 май. По думите му нито на него, нито на някои от споменатите в медиите хора са били повдигани обвинения. „В хода на проверката по тъй наречения случай „Барселонагейт“ срещу мен никога не са били повдигани обвинения и не са предявявани финансови, данъчни или каквито и да е било други законови претенции от страна на испанските власти. Такива няма и срещу нито едно физическо или юридическо лице, чиито имена бяха „напоително“ тиражирани от различни медии. Нещо повече, част от медийно разпространените имена в това число и на политици, дори не присъстват в проверката, което не попречи да „присъстват“ в медийни и политически спекулации, в които беше замесено и моето име в продължение на две години“, пише той. 

Бизнесменът посочва, че ще обмисли възможността да потърси правата си и да заведе дела за причинените му вреди. „С прекратяването и архивирането считам, че един път завинаги се слага край на този случай….3а съжаление, логичният завършек на един казус, който беше създаден, тиражиран и поддържан, въз основа на медийни и политически спекулации и имаше малко общо с правото не може да ми върне нито разбитите нерви, нито съсипания ми личен живот, както и тежките негативи върху доброто ми име и бизнеса ми“, посочва Христов. 

„Винаги съм вярвал в правосъдната система и задълбочено ще обмисля с моите адвокати възможността да потърся правата си и да заведа дела за причинените ми вреди“, подчертава още той в писмото си.

Според испанската прокуратура разследването не е прекратено

Малко по-късно евродепутатът Елена Йончева разпространи писмо, изпратено ѝ от главния прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания - Алехандро Лузон Кановас. В него се посочва, че разследването по „Барселонагейт“ в Испания не е прекратено, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти.

Писмото е изпратено до Йончева, в отговор на нейно питане относно актуалното състояние на разследването.

Главния прокурор изрично се уточнява, че „тъй като българското разследване е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването“.

Съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти и обстоятелства, и едни и същи лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, следва разследването да се поеме от една от тях.

През 2018 г. Елена Йончева подаде сигнал по случая „Барселонагейт“, след журналистическо разследване.

Българската прокуратура обяви, че е образувала проверка по случая, но по нея все още не е обявена никаква информация освен, че ще бъдат потърсени още данни от испанските власти.

Гешев докладва на Брюксел, че разследва премиера най-прецизно

 

Борисов заподозря, че Радев го атакува през испанска медия

Припомняме, че февруари месец 2020 година в редица родни медии се появи информация, че полицията и прокуратурата в Испания разследват дали Борисов е свързан с международна схема за пране на пари с крайна цел Барселона. Те цитираха испанското издание „Ел Периодико“. В публикация в барселонската медия се споменаваше името на модела Борислава Йовчева и евентуалната ѝ връзка с българския премиер. Ставаше дума за покупка на луксозна къща, в която според медията по това време е живеела Йовчева. Бях посочени и две фирми, в които участват тя и баща ѝ. Сигналите бяха подадени от неправителствени организации. 

Евродепутатите питат Борисов и Гешев за Барселона и чекмеджето в Бояна

Борисов тогава отрече да има нещо общо, както с Йовчева, така и с луксозната къща. Миналия август пък стана ясно, че Борислава Йовчева е сключила граждански брак с бизнесмена Йордан Христов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама