Рашков твърди, че Караянчева заплашвала полицейски шеф с уволнение

14:40, 09 юли 21 / Новият парламент 25 2280 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бившият председател на Народното събрание и водач на листата на ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева се е обаждала на регионален директор на МВР в областта и го е заплашвала с уволнение, обяви на брифинг вътрешният министър Бойко Рашков.

„Провеждат се полицейски операции в Кърджалийска област, те са основани на данни, че служители, включително ръководни такива в ДГС, дават или не дават дърва за огрев, като решението зависи от това дали този човек ще гласува за ГЕРБ, или няма да гласува. Когато предприехме активни процесуални действия да изясним един такъв случай, по телефона на директора на РДВР-Кърджали се обажда бившият председател на НС Цвета Караянчева със заплаха, че той няма да остане на поста си – защо предприемал действия срещу тези служители, които са активисти на ГЕРБ“, разказа Рашков, като уточни, че разговорът се е провел късно вчера вечерта след 22.00 ч. Той подчерта и че има телефонния номер, от който е направено обаждането.  

От думите му стана ясно, че акцията се е провела в Момчилград, където шефът на ДГС е бил задържан. Подобна схема е разбита и в Кирково, където в ареста е и бизнесмен, ангажиран с дърводобива.

Снимка: Стоп кадър от видео във Facebook/ Цвета Караянчева

Регионалният шеф на МВР публично да разкаже за случая

Малко по-късно Цвета Караянчева призова регионалния директор на МВР в Кърджали да разкаже дали наистина е бил заплавшван от нея. „Призовавам регионалния директор на МВР в Кърджали да излезе публично и да заяви дали, как и с какво съм го заплашвала. В противен случай ще приема казаното от вътрешния министър Рашков за показна наказателна акция срещу мен, която цели да ме дискредитира персонално в навечерието на изборите и да предизвика ескалация на напрежението в региона“, каза тя във видеообръщение, публикувано във Facebook профила ѝ.

Свидетели сме на чудовищни манипулации от страна на служебното правителство на Радев. На брутална гьобелсова пропаганда и внушаване на страх у хората в цялата страна и в частност в Кърджалийско, прикрити зад фасадата на борбата с купения вот. Подобна груба полицейщина - обиски, арести по донос, разчистване на сметки и подгряване на сценария гласове срещу дърва, България не помни от мракобесните тоталитарни времена“, изтъкна още водачът на листата на ГЕРБ в Кърджали.

Към момента все още регионалният директор на МВР в Кърджали не е коментирал публично темата.

Кмет от Старозагорско е обвинен за купуване на гласове

МВР на ГЕРБ съзнателно не е работило срещу купуването на гласове

Служебният министър се възмути от протестите, които се проведоха на няколко места в страната след акции срещу купуването на гласове. На тях присъстваха членове и симпатизанти на ГЕРБ.

„Трябва да забележим, че са представители на една политическа партия, която се е почувствала засегната от факта, че МВР е предприело процесуално-следствени действия срещу техни активисти, за които има данни, че са участвали в извършване на престъпление. Означава ли, че тези политически партии не желаят в България МВР да се бори с престъпността или искат МВР да не се бори с престъпността, особено когато се касае за нейни представители – членове, ръководители и подобни? Да правим така, както са правили те около 10 г. – когато органите на МВР са бездействали спрямо този тип престъпност“, заяви Бойко Рашков, цитиран от bTV.

400% ръст на разследванията за купуване на гласове

Той подчерта, че значително по-големия брой досъдебни производства в момента може да има политическо обяснение: „И двамата последни вътрешни министри – Терзийски и Маринов, отново са кандидати за народни представители от листите на ПП ГЕРБ, те никога няма да разпоредят да се насочат службите на МВР за разкриване на престъпления против политическите права на гражданите, ако тези престъпления са свързани с ГЕРБ“.

По думите му е имало „шепа дела“ и те са били срещу лица, свързани с „един от основните противници на ГЕРБ – Васил Божков“. Рашков отбеляза, че и прокуратурата не е била достатъчно активна преди изборите на 4 април, но сега има съвсем нормално взаимодействие с държавното обвинение. Така вече част от арестуваните са с постоянни мерки за неотклонение.

Бедността като политически инструмент

По думите на Рашков търговците си служат с различни подходи: Стана ясно, че на тези български граждани са давали хляб, дърва, брашно, леща и други подобни и пари в размер на 30-40-50 и малко повече лева. Какво можем да кажем в тази връзка - кой може да се задоволи с това срещу хляб да продаде своя глас на една партия? Това може да направи един беден човек (...) Трябва да си поставим като български граждани въпроса за бедността в тези страна. Очевидно е, че се използва за политически цели.

Кандидат-депутат напуска листите на „Изправи се! Мутри, вън!“ заради съмнения за купен вот

„Някой, възползвайки се от подобни способи, се явява пред камерите и със задоволство и със самочувствие на победител казва: „Пак ги бих!". Ето как се бие противникът - този, който разполага с по-голям финансов ресурс, ще бие другия“, заяви Бойко Рашков.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама