„Евробарометър“: Българите са раздвоени за въвеждането на еврото

16:25, 09 юли 21 / Общество 25 1900 Шрифт:
Ирина Иванова

Има широка подкрепа за въвеждане на еврото в държавите членки, които все още не са приели общата валута. Това показва проучване на „Евробарометър“, проведено в страните, които все още не са се присъединили към еврозоната – България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Година след въвеждането на еврото цените в магазините ще са и в левове

60% от анкетираните граждани на ЕС смятат, че еврото има положителни последици за държавите, които вече го използват. Повече от половината (55%) заявяват, че въвеждането на еврото би имало и положителни последици лично за тях. Като цяло 57% от респондентите подкрепят въвеждането на еврото в своята държава, като най-положително е мнението в Румъния (75%) и Унгария (69%).

Проучването на „Евробарометър“ показва, че българите са раздвоени относно европейската валута. 52% от анкетираните подкрепят въвеждането на еврото у нас. Близо половината са на мнение, че с оставянето на лева в историята – контролът върху националната икономика ще бъде безвъзвратно загубен. Всеки втори българин заявява, че е добре информиран относно общоевропейската валута. 84% от запитаните са посочили, че вече са използвали евро.

Хората са разделени почти наполовина относно положителните и отрицателните ефекти за България, след като валутата влезе в обращение. Мнозинството от анкетираните обаче са на мнение, че страната ни не е готова да приеме еврото като национална валута. 1/5 от българите изобщо не искат да се разделят с лева. 17% искат това да стане възможно най-късно, а 25% - възможно най-скоро.

Близо 70% смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до скок в цените на основните стоки и услуги. 49% пък смятат, че така ще загубим националната си идентичност, пише bTV. 

План: Приемаме еврото без преходен период от 1 януари 2024 г.

Припомняме, че България подаде молба за влизане в чакалнята на еврозоната - валутно-обменния механизъм ERM II, през юли 2018 г. Според българските власти първата възможно дата за въвеждане на общата валута е 1 януари 2024 г.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама