Имотите стават все по-скъпи, а търсенето - все по-голямо

10:00, 10 юли 21 25 2519 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Драстичен скок в цените на жилищата у нас. Имотите стават все по-скъпи, а търсенето все по-голямо. За последната година само в София увеличението на цените вече е двуцифрено число, а пандемията като че ли подмина този сектор.

Върнахме се обратно към потребността да имаме собствено място, което да е по-просторно и по-удобно. Това допринесе интересът на имотите да се запази. Върна се и апетитът да се влага в имотите като сигурен актив. През пандемията повече се купуваше за собствени нужди. Инвестицията отиде на заден план, тъй като хората не бяха сигурни какво ще се случи с пазара. От пролетта насам апетитът към инвестиция в имот се завърна, затова пазарът е доста активен”, обясни пред Нова телевизия брокерът Полина Стайкова.

Имоти на цената на едно кафе в Италия

Според Стайкова при покупка в повечето случаи се разчита на банкова подкрепа. Тя посочи, че лихвените проценти са изключително ниски, а условията -  много изгодни. Брокерът е на мнение, че тази година ще бъде отбелязан сериозен ръст в продажбите.

„Те се връщат на нивата от 2019 г., дори и по-високи. Смятам, че пазарът се връща към възходящия цикъл от преди пандемията. При апартаментите търсенето е основно двустайно и тристайно жилище, ново строителство в големите градове. Това не се е променило. Вече се търсят малко по-големи площи, още едно помещение”, посочи Стайкова.

Наблюдава се и тенденция към т.нар. умни къщи. Дом – крепост, в който се е барикадирало бъдещето. В този тип домове осветлението свети по различен начин, когато влизат различни хора. Променя се и спрямо определени настройки от потребителя, например при промяна в цената на криптовалутите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама