Промяна, демокрация, просперитет: за какво гласуват политиците днес

10:10, 11 юли 21 / Новият парламент 25 2085 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

За втори път в рамките на няколко месеца България гласува на парламентарни избори. Избираме 46-ото обикновено Народно събрание за първи път машинно. В изборната надпревара този път участват 23 партии и коалиции. Ето за какво гласуват политическите лидери, които днес се надяват да получат подкрепа от гласоподавателите.

Румен Радев - за държава, която работи в интерес на обществото

Гласувах за държава, която принадлежи и работи в интерес на обществото, а не на скрити правила, обяви държавният глава Румен Радев, след като даде своя вот. Той призова българите масово да гласуват днес, защото това е единственият начин да имаме легиимни парламент и правителство.

Няма проблем с машините – няма опашки, гласува се бързо, лесно и удобно, отчете Радев и поздрави всички участници в изборния процес с това, че най-сетне са се справили с „уродливото явление на купения и корпоративния вот“.

Държавният глава обяви, че очаква след тези избори партиите да подходят много по-отговорно, за да бъдат на висотата на очакванията на гражданите. „Надявам се новият парламент да роди енергично, предвидимо, легитимно правителство. Очаквам започнатите промени към по-добро да бъдат необратими“, добави той.

Янев - за бъдеще, Рашков - за промяна

След като служебният министър-председател Стефан Янев гласува, той призова примера му да последват всички избиратели. От нас зависи бъдещето на страната. От нашия глас зависят достойните старини на нашите родители, зависи бъдещето на поколенията след нас. За да я има България просперираща, цъфтяща и достойна“, заяви премиерът.

„Надявам се да бъде съставен кабинет, защото  бъдещето на България зависи от един предвидим и стабилен кабинет, формиран на базата на стабилно и предвидимо парламентарно мнозинство. Имаме нужда да се утвърди парламентаризмът в България“, каза още премиерът.

„Промяна трябва да има и това се признава от всички. Аз гласувах за това“, обяви от своя страна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Изборният процес протича нормално, въпреки проблемите с машините, които възникват на места, обяви служебният премиер. Той отбеляза, че има засилено полицейско присъствие в цялата страна за противодействие на опитите за купуване на гласове. Думите му бяха подрепени и от вътрепният министър, който посочи че няма данни някой да иска да саботира изборния процес. 

Борисов - за демокрацията, Христов – за просперитет

Гласувах за единствената демократична партия. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като даде своя вот.

Той обяви изборите за тотален хаос и заяви, че ЦИК спи. „Европа доживя да види избори по венецуелски, по Мадурски – тотален хаос в страната, а в чужбина е кражбата на века. Влизат уж специалисти, пипат машините, никой не ги знае какви са – чудо голямо е“, посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че целта на служебния кабинет е да провали изборите, защото „демокрацията за тях е нещо лошо“. Въпреки „всички безобразия“ обаче ГЕРБ няма да касира вота, защото „те трябва да покажат докарай истинските си мутренски номера и съдържание“.

„Сега имат цялата власт – цяла седмица терор навсякъде. Благодарен съм на Господ, че ни оставиха живи. Тези са толкова опасни, че как не ни затвориха, не ни убиха…“, добави Борисов.

Лидерът на СДС, коалиционният партньор на ГЕРБ, Румен Христов обяви, че дава своя глас за една просперираща България - член на ЕС, на НАТО, на Еврозоната, на Шенген; за европейски доходи, за стабилност и не на последно място за дясно управление. Христов призова след изборите тези, които могат да формират мнозинство, да съставят стабилно правителство, като не трябва да се изключва и ГЕРБ. 

Нинова - за необратима промяна

Гласувах промяната да продължи, да бъде сигурна и необратима. За правова държава, която се управлява от официални институции, а не от скрити кръгове. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която упражни правото си на вот малко след началото на изборния ден.

Според нея след тези избори трябва да се направи кабинет, „защото ни предстоят много важни решения за България“. Лидерът на БСП обяви, че партията този път няма да бъде на трето място. По думите ѝ обаче разговорите за коалиции трябва да останат за по-късно, когато станат ясни резултатите от вота.

Карадайъ - за рестарт на държавата, Доган гласува мълчаливо

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ упражни правото си на глас в Кърджали броени минути след началото на изборния ден. Докато отбелязваше своя вот на машината, той координираше всяка своя стъпка с членовете на секционната комисия. На финала на процеса свери своя вот с отпечатаното на контролната разписка с думите „Правилният избор! За България, не само за мен!“. Лидерът на ДПС обяви, че е дал своя глас за възстановяване на държавността и демокрацията, като отбеляза, че това не може да се случи с недемократични средства и инструменти.

Карадайъ обясни, че е поискал инструктаж, защото това е задължение на секционната избирателна комисия. Исках да видя дали секционната избирателна комисия изпълнява задълженията си и бяха перфектни“, посочи той.

Лидерът на ДПС призова членовете на избирателните комисии да преброят контролните разписки преди да подпишат протоколите от своите секции, макар на този вот да няма изрично записано такова изискване. „Разписките се наричат контролни за доверие във вота. Не бих подписал секционния протокол, ако не се броят контролните разписки, заяви той.

Малко след това от ДПС публикуваха видео как почетния председател на партията Ахмед Доган упражнява правото си на вот, но без да прави коментар.

Христо Иванов - за трансформация

Гласувах да обърнем нова страница - да продължим към промяна и трансформация, обяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, след като даде своя вот. Той призова избирателите да гласуват. „Не оставяйте другите да решават вместо вас вашите мечти.

Иванов обяви, че очаква изборите да са честни, а след това „Демократична България“ ще работи за това да има кабинет, но не какъв да е, а на дълбока трансформацията.

Манолова - за обикновените хора

Гласувах за промяната и обикновените хора - за това техните проблеми да бъдат решавани веднага и от утре. Обяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“, след като даде своя глас на изборите. Според нея е време дневният ред на обикновените хора да бъде изваден напред и парите да стигат до тях и до бизнеса. „Време е за промяна, която да започне буквално от утре“, обяви тя,

Манолова очаква в следващия парламент да има мнозинство на промяната, както и правителство.

Марешки - за спасението на България

„За първи път сме свидетели на безпрецедентния брой „маймуни“, които се опитват да се качат на клона, наречен „управление на България“, за да я ограбват, без идеология, без никакви идеи за развитието на страната и с единствената цел да безчинстват в родината ни. Гласувах за това, заедно с останалите българи, да спасим България и да не ги допуснем до властта”. Това заяви лидерът на „Воля“ Веселин Марешки, след като упражни правото си на глас. Той обяви, че подкрепя иедята за броенето на контролните разписки в урните.

Божков - за справедливост

Гласувах за справедливост, за нова България и за промяна, бе лаконичният коментар на Васил Божков, който стои зад партия „Българско лято“. Бизнесменът даде своя вот в Дубай, където се намира от началото на миналата година, заради повдигнатите срещу него обвинения в България.

Цветанов - за умно управление

Най-важното е да имаме силен парламент и умно управление, обяви лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, след като гласува „за държава с правила“.

Той призова българите да гласуват, а партиите – след изборите да се обединят около общи политики. Според него трябва да се направи всичко възможно поне в период от една година да няма избори, защото има важни въпроси за решаване.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама