Слави няма да прави коалиция, избрал е за премиер Николай Василев

11:39, 12 юли 21 / Новият парламент 25 3847 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Има такъв народ“ няма да прави коалиция, а сама ще състави кабинет. Това обяви лидерът на партията Слави Трифонов часове след края на изборния ден. Макар официалните резултати да не са все още ясни партията е почти сигурен победител в изборите, но с недостатъчно депутати в бъдещия парламент.

Изчисленията показват, че заедно с останалите партии на протеста – „Демократична България“ и „Изправи се!Мутри Вън“ не успява да събере необходимото мнозинство. Днес Трифонов препотвърди, че няма да влиза в коалиция с партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС, а сама ще сформира кабинет на малцинството.

„Има такъв народ“ няма да прави коалиция с нито една партия, ще поеме политическа отговорност да състави самостоятелно правителство. Правителството ще бъде съставено от експерти, които ще имат приоритети“, обяви Трифонов.

Той посочи, че е поканил в правителството му да се включат трима министри от служебния кабинет - Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, но те са му отказали.

Приоритетите - от детските градини до космоса

Като цели пред новия кабинет Трифонов открои – построяване на достатъчно детски градини в цялата страна, както и чисто нова детска болница; закупуване на хеликоптери за медицински и спасителни цели.

Включено е и построяване на магистралите – „Хемус“ и „Черно море“, като втората няма да свързва само Варна и Бургас, а румънската с турската граница.

Трифонов планира приватизация на ББР, съкращаване на администрацията и дигитализация на услугите.

Сред приоритети му са още промяна на избирателната система и въвеждане на мажоритарен вот, намаляване на партийната субсидия на 1 лев за глас, както и закриване на специализираната прокуратура и съдилища.

Той препотвърди ангажимента за членството в Еврозоната и Шенген и обяви, че страната ни ще кандидатства за място в Европейската космическа агенция. Той се закани да изпрати първите мъж и жена астронавти в НАСА, „за да не гледаме надолу в земята от срам, а да започнем да гледаме нагоре към звездите“. „Ще направим всичко възможно към тях да се присъедини и един северномакедонски астронавт“, обяви той.

Кабинетът на „Има такъв народ“

В проектокабинета на Слави Трифонов липсват два ключови поста - министър на околната среда и водите, както и министър, който да се занимава с еврофондовете. Впечатление прави, че за първи път има отделен министър, на когото са поверени ромските въпроси. Осем от обявените 18 поста се заемат от жени, включително отбраната. Най-опитният политик сред тях е бъдещия проектопремиер.

Премиер – Николай Василев

Вицепремиер и министър на вътрешните работи – проф. Николай Радулов

Вицепремиер и министър на външните работи  - Ради Найденов

Министър на финансите - Мария Бойчинова

Министър на икономиката – Любомир Дацов

Министър на образованието и науката – Наталия Митева

Министър на енергетиката – Красимир Ненов

Министър на здравеопазването – Велислава Петрова

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Михаела Лашова

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията– Христо Алексиев

Министър на туризма– Ивайло Кожухаров

Министър на земеделието, храните и горите - Пламен Абровски

Министър на отбраната – Теодора Генчовска

Министър на труда и социалната политика – Лилия Иванова

Министър на културата – Станислава Армутлиева

Министър на правосъдието – Петър Илиев

Министър на младежта и спорта – Радостин Василев

Министър без портфейл по ромските въпроси - Антония Валентинова

Време е за друго – за подкрепа срещу идеи, а не срещу постове“, каза Трифонов на финала. По думите му е дошло време всичко това да се случва пред очите на българите – в парламента, където това трябва да се случва по конституция.

„През последните години българският парламент беше маргинализиран. България беше министър-председателска република, управлявана от джип и парите ни бяха хвърляни през джипа бе никакъв контрол от Народното събрание. Сега парламентът може да си върне достойнството. Изброените приоритети не могат да бъдат приоритети на само на една партия или само на 60 депутати. Знам, че това са приоритети на мнозинството българи, но дали ще са приоритети за мнозинството депутати предстои да видим", заяви той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама