Обявиха първото класиране за прием в гимназиите

16:00, 13 юли 21 / Общество 25 1520 Шрифт:
Ирина Иванова

МОН публикува първото класиране за гимназиите с прием след 7. клас. 

Кандидатствалите може да видят резултатите си от ТУК. Необходимо е само да се въведе входящ номер и код за достъп.

За поредна година Софийската математическа гимназия е училището с най-висок минимален бал за кандидатстване след седми клас в столицата - с 483,5 точки, от максимум 500. Оттам са и петимата столични кандидат-гимназисти с максимален бал. Те са пожелали да останат да учат в същото училище, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева.

И тази година най-желаните паралелки след седми клас в София са с профила „Чужди езици“ - английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия - 2163. На второ място е 22-ро Средно езиково училище „Г. С. Раковски“, което през миналата година беше първенец в класацията. Следват 164-та Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и 32-ро Средно училище с изучаване на чужди езици  „Св. Климент Охридски“.

Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалността „Електронна търговия“, с изучаване на английски език, и Националната финансово-стопанска гимназия със специалността „Икономика и мениджмънт“, с изучаване на английски език. Те са посочени от 1286 ученици. През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща, но със специалността „Банково дело“ с изучаване на английски език. На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51-во Средно училище „Елисавета Багряна“ - специалността „Компютърна графика“, с изучаване на английски език. След него е Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“, със специалността „Системно програмиране“ с изучаване на английски език.

Първите девет училища в София с най-висок минимален бал са същите, както през 2020 г. Списъкът води СМГ „Паисий Хилендарски“. Тази година 51-ро Средно училище „Елисавета Багряна“ измества 31-во СУЧЕМ „Иван Вазов“ и заема десетото място.

11 041 ученици от София са участвали в националното външно оценяване след седми клас по български език и литература. По математика те са 10 995. Подалите заявление за класиране са 10 484. От тях 1088 не са класирани, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране. Свободните места след първото класиране в София са 1098.

В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 409 паралелки. От тях 225 са профилираните, а 184 - професионалните.

Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 14 до 16 юли т.г., включително. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втория етап на класирането тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани. Списъците с приетите на второто класиране ще бъдат обявени на 20 юли.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама