Костов: Предложеният кабинет на „Има такъв народ“ няма потенциал

14:45, 14 юли 21 / Новият парламент 25 2527 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В обявената от „Има такъв народ“ програма не се вижда нито диагноза, нито реформа. В състава на предложения кабинет не се вижда нито потенциал, нито възможност да се осъществят реформите. Това заяви пред БНР бившият премиер Иван Костов.

Според него в последните 12 години управлението на ГЕРБ, с активното участие на ДПС, а често и с подкрепата на БСП, е плъзнало българската политическа система към хибриден режим. „Има формални свободи на медии, хора, провеждат се избори, но всичко е подчинено на олигархичен център на влияние. Тази констатация на  „Фрийдъм хаус“ е това, което гражданското общество съзря и започнаха летните протести през 2020 г. Гражданското общество влезе в открит конфликт с властта. Оттогава целта му е да се спре регресът към хибриден режим и да се консолидира българската демокрация. Това е невъзможно без реформи. За демократичния свят българската демокрация е неконсолидирана“, изтъкна той. 

Окончателно: „Има такъв народ“ печелят изборите

Никой не иска от Слави Трифонов „порции“, а реформи и политики

По думите на Костов никой не иска от Слави Трифонов „порции“, а да се съгласуват реформи. „Никой от протестните партии не иска порции, те не искат министерски постове, не искат участие в кабинета, нито дял от властта за себе си. Те искат да съгласуват реформи, заради липсата на които се сриваме към хибриден режим. ... Виждането на „Има такъв народ“ за позицията им показва дълбока политическа несъстоятелност и неразбиране на процесите. Отсреща партньорът ти иска политики, не дялове и постове, а тези политики ти не ги даваш, отбелязва бившият премиер.

Трифонов: Проектът за кабинет не е на Доган, Байдън или илюминатите

Според него кабинетът на Слави Трифонов няма да бъде подкрепен от другите партии в 46-ото Народно събрание, тъй като те вече заявиха това. Именно затова правителството „ще увисне на милостта на ДПС и ГЕРБ“. „Този кабинет, който иска да излекува страната от опорочената от ГЕРБ и ДПС демокрация, ще трябва да функционира на базата на тяхната подкрепа. Това ли е решение за „Има такъв народ“? Това означава, че излъченият за премиер Николай Василев няма никакво доверие от протестните партии да прави правителство.... Това означава, че политическата система в страната рухва“, смята той. 

Иван Костов отбеляза, че Николай Василев трябва да направи граждански избор дали да бъде кукла на конци. „В кабинета на тройната коалиция беше министър на държавната администрация. Кой е реализирал порциите 3:5:8, ако не той? И сега изведнъж нямало порции“.

Костов коментира, че бунтът досега е бил да не сме Борисова държава и добави, че „няма да сме Трифонова държава, няма да сме и държава на президента Радев. Ние сме парламентарна република“.

Провалът на два поредни парламента ще срине доверието в институцията

Той подчерта, че провалът на два поредни парламента ще срине доверието в институцията Народно събрание. „Така избирателят ще загуби доверието в парламента и ще започне да се оглежда за други варианти, ще се оглежда за друга демокрация, дори ще остави идеята за демокрация“, посочи бившият премиер, като изтъкна, че грешката с този предложен кабинет от „Има такъв народ“ не е възможно да се поправи от друг, освен от самите тях. Костов предложи парламентарната група на партията на Слави Трифонов да влезе в предварителни разговори и да съгласува кандидатура за министър-председател, която „все пак е приемлива за останалите партии, поне за протестните“, защото „трябва да се следва предвидената от Конституцията процедура“.

Манолова предложи служебният кабинет да стане редовен

Служебното правителство продължи като редовен кабинет

Идеята на Мая Манолова служебното правителство да бъде подкрепено от 46-ия парламент и да продължи работа като редовен кабинет, той определи като разклонение на сценарий, който започва в парламента с гласуването на кабинета на „Има такъв народ“. „Ако те не поправят грешката си, могат това за правителство да получат подкрепа от ДПС и ГЕРБ, за да му гледаме сеира, както каза някой (Бойко Борисов - б.р.), а може и всички да не го гласуват и да мине само с гласовете на „Има такъв народ“. Това ще означава, че вариантът служебното правителство да стане редовно е затворен. И след това животът на правителството на „Има такъв народ“ може да бъде удължаван с интубация много дълго време“.

И президентът не бил направил добър състав на служебния кабинет

По думите на Иван Костов и президентът не е направил добър състав на служебния кабинет. Според него отговорността за отиване на трети парламентарни избори през тази година ще е на Слави Трифонов. „Трифонов беше заявил, че ще носи отговорност за хората, които ще бъдат в НС от негово име, т.е. за 62-ма или 65 души, но Конституцията казва, че „Има такъв народ“ и лидерът на партията стават отговорни пред цялото общество - в момента, в който получат мандат за съставяне на правителство. Трифонов става отговорен за съдбата на страната, дали ще я вкара в нова криза“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама