Гаф или пиарски трик: За значението на един колаж

17:20, 14 юли 21 / Новият парламент 25 3647 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като Слави Трифонов обяви, че сред целите на новото правителство е кандидатурата на страната ни за място в Европейската космическа агенция, Facebook буквално се взриви от номинации, предложения и карикатури. А корицата на последния брой на „Капитал“, излязъл дни преди изборите, се оказа по-актуална от всякога. На нея с колаж са изобразени Мая Манолова, Христо Иванов и Тошко Йорданов като космонавти. Темата на броя е: „Мисия 121“, която прави препратка към броя депутати, необходими за сформиране на правителство.  

Слави няма да прави коалиция, избрал е за премиер Николай Василев

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също не пропусна възможността да се присмее на идеята на своя опонент още в същия ден. Тогава той запита защо точно мъж, който е северномакедонец ще лети в Космоса, а не жена. „Българин и северномакедонец в Космоса и така започват Междузвездни войни“, каза иронично бившият министър-председател. 

Шегата му се прие позитивно от присъстващите журналисти в залата. Именно затова днес, след като излязоха окончателните изборни резултати, Борисов реши да продължи в същия тон закачката си с опозиционните на ГЕРБ партии. Той показа въпросния колаж на „Капитал“ и друг, направен от неговата партия. На него лицата на Атанас Атанасов, Мая Манолова, Христо Иванов, Николай Хаджигенов, Тошко Йорданов, Иво Мирчев и Цветан Цветанов са изобразени като космонавти. 

И ГЕРБ няма да подкрепи кабинета на Трифонов

Колаж: Topnovini.bg

Оказа се обаче, че реалната снимка върху, която е направен въпросният колаж, е на екип астронавти от Challenger, които са загинали през 1986 година. Пръв гафа забеляза Иван Червенков от „Да, България“, който отправи остра критика към ГЕРБ в своя Facebook профил. 

Фаталната катастрофа на космическата совалка Challenger е станала на 28 януари 1986 г. Тогава тя експлодира броени секунди след откъсването ѝ от Земята, убивайки всички седем членове на екипажа на борда. Екипажът се състои от петима астронавти на НАСА и двама специалисти по полезен товар. Мисията носи обозначението STS-51-L и е десетият полет за орбитата на Challenger.

Последващото разследване установява, че е имало дефект в конструкцията. Последиците след трагедията пък са не само уволнения на ръководители, но и преосмисляне на амбициозната американска програма и бизнес модел, изграждан с идея да изведе страната през орбитална станция, полети до Луната и Марс.

И до днес случилото се с Challenger остава в историята като една от най-големите трагедии в Космоса. А отломките и снимките на загиналите астронавти се излагат с почит и уважение в музеи, като Космическия център Кенеди.

Пиарски гаф или незнание

Допуснатият гаф от лидера на ГЕРБ по време на публична изява поставя въпросите дали и защо неговият екип от пиари не са проучили снимката, преди да я използват. Защото понякога неволният подбор на изображения от Google, с цел присмех на опонентите, може да се превърне в нож с две остриета, а сензацията - в черен пиар.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама