Едно различно почистване: пуснете старите книги да попътуват

10:00, 15 юли 21 / Култура 25 3281 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Лятото е времето за почивка на фона на шума на вълните или сред тишината на планината. Лятото е време за повече забавления с най-близките ни. Това лято обаче е време и за ... почистване. Въпреки че изразът е пролетно почистване, сега един проект ни дава възможност за едно различно почистване, книжно и лятно.

Проектът „Зелено знание“ се заема с една важна екологична, образователна и възпитателна кауза – да даде нов живот на книгите. За да не отидат на боклука, а напротив, да бъдат подготвени за повторна употреба или за рециклиране. Това е важно не само заради екологичния аспект, а заради добрия пример как светът ни може да стане по-добро място за живеене с малки стъпки. Децата още от сега трябва да бъдат възпитани да опазват природата“, заяви представителят на проекта Диана Сивинова.

Нов живот за старите книги – вече не е само клише

Проектът ще изгради мрежа от 50 книжарници, където ще можете да дарите старите си книги. После книгите ще се сортират – част от тях ще отидат в читалищни и училищни библиотеки, в социални домове и други, а останалите ще бъдат предадени за рециклиране.

Към кампанията ще бъдат приобщени обекти в София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Варна, Габрово и Плевен. Ако дарите старите си книги там, в замяна ще получите ваучер за отстъпка при бъдеща покупка. Целта е да се съберат 10 тона стари книги, които да попътуват из страната и да намерят нов дом. Така 50 000 книги ще отидат при онези, които имат желание да ги отворят, да се докоснат до ценността, каквато винаги ще бъде знанието.

Гледките на книги изхвърлени на боклука ни ядосват и ни натъжават. Можем да променим това. Заедно.  На сайта zelenoznanie.com разберете кои са книжарниците, където можете да дарите старите си книги.

Проектът „Зелено знание“ се реализира от Сдружение „Зелена България ръка за ръка“ по ОП „Околна среда“ (2014-2020).

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:09, 15 юли 21

Чудесна инициатива! Веднага ще се включа

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама