Напрежение между Ревизоро и екоминистерството заради злоупотреби по ОПОС

17:41, 15 юли 21 / Политика 25 4345 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България може да бъде санкционирана с около 2 млрд. лв. заради неправилно изразходвани средства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Това заяви бившият екоминистър Емил Димитров, по-известен като Ревизоро, в ефира на bTV относно проверката за злоупотреби по програмата от Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Разследването започна именно след сигнал на Димитров, който пое ведомството след отстраняването на Нено Димов заради водната криза в Перник.

Европрокуратурата проверява първо средствата по „Околна среда”

Той уточни, че през цялата 2020 г. е получавал данни за злоупотреби по ОПОС. По отношение на бонусите във ведомството Димитров обясни, че те се раздават от 2007 г. насам на всяко тримесечие. Според него „това е димната завеса“.

По думите му група фирми, приближени до БСП, ДПС, ГЕРБ и техни коалиционни партньори, са усвоили почти всички пари за конкретна дейност ОП „Околна среда“. Касае се за група фирми на двама бивши министри, които са си „осиновили“ програмата. Всичките пари минават през тях или сина на един от тях. Където са ГЕРБ – отиват от името на ГЕРБ, където са на ДПС – отива човек от ДПС. През фирми консултанти се получават парите и се делят по веригата“, обясни Димитров, като посочи, че според негова проверка става въпрос за 200 млн. лв.

Когато сигналът дойде при мен през януари месец, се свързах с главния прокурор и премиера Борисов и той ми каза: „Веднага да се изпрати на прокуратурата и всички участващи служители, кметове, съпартийци – да си носят последствията“, допълни той.

Димитров посочи, че е уволнил директора и зам.-директора на програмата. По думите му Кьовеши ще разследва именно тази схема. Бившият екоминистър упрекна действията на служебния кабинет и посочи, че ресорният министър Асен Личев е възстановил на работа отстранените директори – като зам.-министри.

Служебният министър, г-н Личев, свърши и немислимото, за да провали работодателя си – президента. Той уволни много повече директори, отколкото аз за година и половина, по искане на прокуратурата. Той уволни на 100% директорите на всички Басейнови дирекции, сега ще отиде на РИОСВ-тата. Въведе нов жанр – пенсионерска фантастика“, коментира бившият екоминистър.

МОСВ опроверга Ревизоро

По-късно от МОСВ изпратиха официална позиция относно твърденията на Димитров. В нея се заявява, че при встъпването си в длъжност новият министър Асен Личев е получил от предшественика си само джойстик за камера от Координационния център, а не информация за състоянието на министерството и документите, с които Емил Димитров твърди, че е сезирал прокуратурата за злоупотреби по ОПОС. За сигналите и злоупотребите се разбра от журналистическо разследване. От МОСВ са категорични, че не отговарят на истината и твърденията, че Димитров устно е „предупредил“ министър Личев за тях.

„По повод внушенията, че министър Асен Личев е възстановил на работа уволнени от предшественика си лица заради злоупотреби, министърът е категоричен, че не е бил информиран за злоупотребите, както и че трябва да се следва презумпцията за невинност, а именно, че всеки е невинен до доказване на противното“, посочват от МОСВ.

На сайта на МОСВ са качени документи, които доказват че на пряко подчинение и ръководство на Емил Димитров са били Оперативна програма „Околна среда“, Дирекция „Национална служба за защита на природата“, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и дирекциите на националните паркове. В този смисъл не е възможно той да не е знаел с пълни подробности какво се е случвало в подопечните му структури“, заявяват от министерството.

Морални оценки за прозрачността на работата на служебното правителство може да дава само и единствено суверенът на България. Не приемаме заиграването със страховете на хората по една от най-чувствителните теми за качеството на питейната вода. Твърдението, че в момента сънародници в посочени от Емил Димитров региони на страната пият „замърсена“ и „мътна“ вода, не отговаря на истината. Това е не само неморално, но и демонстрира спорни познания в областта на водите, които са неделима част от работата на МОСВ“, посочват от там.

Цялата позиция на МОСВ вижте тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама