Фотограф на „Ройтерс“ убит в Афганистан

12:53, 16 юли 21 / Свят 25 2003 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Фотограф от агенция „Ройтерс“, носител на наградата „Пулицър“, е бил убит, отразявайки сражения между афганистанските сили за сигурност и талибаните близо до граничен пункт с Пакистан, съобщи медията, позовавайки се на военен командир.

Афганистанските сили се сражават за връщането на контрола над Спин Болдак, когато Даниш Сидики и старши офицер са убити при кръстосан огън на талибаните, каза военният пред Ройтерс. Агенцията съобщи, че Сидики, индийски гражданин, се присъединил към афганистански специални сили в Кандахар тази седмица.

„Спешно търсим повече информация, работейки с властите в региона“, заявиха в изявление президентът на „Ройтерс“ Майкъл Фриденберг и главният редактор Алесандра Галони. „Даниш беше изключителен журналист, отдаден съпруг и баща и много обичан колега. Нашите мисли са със семейството му в този ужасен момент“, посочват те.

„Ройтерс“ заяви, че Сидики по-рано съобщил, че е бил ранен в ръката от осколки, докато е отразявал боевете. Той бил лекуван и се възстановявал, когато талибанските бойци се оттеглят от боевете при Спин Болдак. Агенцията заяви, че не е в състояние да провери през независими източници подробности за случилото се, пише БГНЕС.

Сидики беше част от екип, споделил наградата „Пулицър“ за фотография за 2018 г. за документиране на кризата с бежанците рохинджа. Агенцията заяви, че работи за тях от 2010 г., като отразява войните в Афганистан и Ирак, кризата с бежанците рохинджа, протестите в Хонконг и земетресенията в Непал.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама