„Политкаст“ еп. 1: Защо се проваляме като държава?

10:00, 20 юли 21 / Политкаст 25 2651 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Първата книга, която ви представяме в рубриката „Под лупа“ се казва Защо нациите се провалят: Къде са корените на силата, просперитета и бедността?“. Авторите на книгата – Дарон Ачемоглу и Джеймс Робинсън са реномирани професори и преподаватели със забележителна академична кариера. Книгата им е плод на 15-годишен труд и прочувания, а стилът на писане е увлекателен и интересен.

Книгата се явява своеобразна Библия в сферата на обществено-политическите четива, а в комбинацията от икономика, история, политически науки и социология има за всекиго по нещо. Основният въпрос, който се разисква, е какви са конкретните предпоставки за просперитета на едни държави и провала на други. Защо има държави с почти еднакви характеристики, които се различават диаметрално в своето икономическо развитие, а чрез това и в благосъстоянието на жителите им?

„Политкаст“: На една планета ли са политиците и електоратът?

Масовото възприятие често набеждава географското положение, културата, климата и други подобни фактори, но отговорът според авторите се крие другаде – а именно в естеството и функциите на политическите и икономически институции. Те са тези, които залагат траекторията на развитие и определят успеха или провала на една държава.

Какво е посланието на книгата и какви фундаментални за днешния свят въпроси повдига - чуйте. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама