Как да изберем коя порода куче е най-подходяща за нас?

18:45, 17 юли 21 / Любопитно 25 2472 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Президентът на Руската кинологична федерация Владимир Голубьов разказа пред РИА Новости как трябва да се подхожда при избора на куче за домашен любимец.

„Изборът на породата куче е едно от най-важните решения за притежателя му. Бъдещият съвместен живот на домашния любимец и собственика ще зависи от това. Този избор трябва да се приема възможно най-сериозно и премислено. Не избирайте куче под влиянието на модата или само заради външния вид. Изборът на порода ще ви помогне да избегнете бъдещи проблеми“, каза той.

Първо, бъдещият собственик трябва да си зададе въпроса: „Защо ми трябва куче“. Кучето може да е необходимо за съвместни разходки, за охрана на къщата или спорт, за уютни вечери или изложбени дейности. При избора бъдещият собственик трябва използват всякакви ресурси, които подробно описват породите кучета. „Факт е, че не трябва да забравяме за функцията, за която е създадена породата. Не е нужно да вземете басенджи, ако не планирате много часове разходки и съвместни тренировки на улицата. На кучето ще му бъде трудно без такава дейност, то ще изхвърли енергията си у дома и ще нанесе щети на мебелите или обувките ви. За спокоен живот изберете порода, която с удоволствие ще споделя вашите вечери пред телевизора“, каза той.

Кои са най-здравите кучета?

Ако бъдещият собственик предпочита да прекарва времето си с домашния любимец на дивана, изборът му е мопс. Ако се интересувате да си играете с кучето, бордър коли или австралийска овчарка ще го направят. „Енергичните кучета с голяма нужда от физическа активност могат да бъдат отлични спътници за собственик-спортист. Например, белгийската овчарка или сибирското хъски не само с радост ще споделят интереса ви към физическа активност, но и ще имат нужда от тях“, каза Голубьов.

На второ място, кинологът съветва да се обръща внимание на размера на семейството и присъствието на деца. Някои кучета се разбират по-добре с децата, докато други изискват по-малко внимание и значимост. „Когато избирате миниатюрно и крехко куче за семейство с малко дете, трябва да разберете, че всички игри трябва да бъдат под контрола на възрастен: детето може случайно да навреди на домашния любимец. Някои кучевъди се страхуват да дават миниатюрни кучета-компаньони, като например чихуахуа или руски териер на семейства с деца от предучилищна възраст. Те винаги предупреждават бъдещите собственици, че с тези кучета трябва да бъдат особено внимателни“, каза специалистът.

На трето място, породата зависи от условията на живот на собственика. Да живееш с голямо куче в малък едностаен апартамент може да бъде предизвикателство. „Малко вероятно е да се чувствате удобно заедно с бернар в малко студио. Помислете и за места близо до къщата, в които можете да се разхождате с кучето си: има ли добър парк наблизо или ще трябва да стигате до него всеки път с транспорт или може би имате голям двор, където ще бъде удобно да прекарвате времето си с кучето“, съветва специалистът.

Хората могат да „заразяват“ кучетата със стрес

Четвърто, необходимо е да оцените реално възможностите си: дали имате необходимото време за разходка с хъски, дали имате достатъчно опит, за да отгледате кавказка овчарка, дали имате време и финансови ресурси за екзотични породи, които са взискателни по отношение на поддържането им. „Веднага след като кучето пристигне във вашия дом, вие ще бъдете отговорни за живота, здравето и благосъстоянието на домашния любимец. Също така трябва да сте наясно с факта, че трябва да възпитате кучето, като не забравяте за комфорта на други. Ще трябва да отделяте време за разходки, да планирате колко да похарчите за грижи и храна на домашния ви любимец. Вземете решение само след като оцените ресурсите си“, препоръчва Голубьов, пише БГНЕС.

А след като се вземе решение за породата, той съветва да не бързате с покупката, ами да посещавате изложби, да говорите със собствениците и служители от развъдници за кучета.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама