Проливни дъждове предизвикаха наводнения в Италия и Чехия

16:21, 18 юли 21 / Свят 25 2615 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Проливните дъждове, които се изляха в Западна Европа през последните дни и отнеха живота на стотици души, достигнаха до Италия и Чехия.

Жителите на две села в района на град Либерец в северната част на Чехия бяха принудени да напуснат домовете си поради заплахата от наводнения след рязкото покачване на нивото на водата в местните реки и водоеми след обилни дъждове, съобщи чешката телевизия CT24. Евакуацията се е провела рано тази сутрин, като преливащите реки са наводнили мазета и първите етажи на десетки къща в региона.

Системата срещу бедствията в Германия не е проработила

Интензивните дъждове в Южна и Северна Италия предизвикаха наводнения и покачване на нивото на реките, предаде ДПА. Спешните служби на сицилианския град Палермо и заобикалящия го регион съобщиха, че са получили стотици сигнали след проливните дъждове. Пожарната команда е била мобилизирана заради наводненията, макар че няма данни за сериозни щети.

В северния италиански регион Южен Тирол метеоролозите регистрираха проливен дъжд през последните 24 часа. От вчера до днес сутринта в североизточната част на провинцията, до границата с Австрия, са паднали близо 50 литра дъжд на квадратен метър, съобщи bTV.

Расте броят на жертвите след наводненията в Германия

Продължават издирвателните операции в Бенелюкс и в съседна Австрия, а жертвите на стихията вече са най-малко 180. Бедствено положение беше обявено в германската провинция Бавария.

Освен спасителни екипи, много доброволци също помагат на бедстващите в засегнатите райони. Големи фирми от различни браншове в Германия обявиха както парична, така и материална помощ. Подкрепа дойде и от съседни на Германия страни.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама