До прокуратурата: от АПИ възложили договори за 2,9 млн. лева, без да ги имат

10:55, 20 юли 21 25 2639 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Министрите на финансите и на регионалното развитие Асен Василев и Виолета Комитова дадоха Агенция „Пътна инфраструктура“ на прокуратурата. До главния прокурор са изпратени данни от анализа за разходването на средства на база справки, предоставени от АПИ.

Припомняме, че в началото на месеца министър Василев обвини Агенцията във възлагане на договори, многократно надвишаващи бюджета й. Резултатът е ситуация, в която магистрали не могат да се завършат и трябва или да се налеят още пари, или да се преговаря с фирмите и затова отговорните ще бъдат дадени на прокурор, заяви тогава той, като подчерта, че „това ниво на наглост и безотговорност може да се оправи само с правила и тежки наказания".

Установени са случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. УС на Агенцията е възлагал допълнителни и извънредни задания многократно над стойността на сключените договори. В 40 договора общото надвишение е 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите, при одобрен бюджет на Агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв.

От тези близо 2,9 млрд. лв., 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти за тази година, а останалите 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години. Това е извършено в нарушение на редица закони, съобщиха от финансовото министерство.

Василев дава АПИ на прокурор

На държавното обвинение са изпратени 61 папки с допълнителни и извънредни задания, 2 папки с договори за възлагане на текущ ремонт и поддръжка и 6 папки с приложения, включително опис и справки в табличен формат.

Приложени са и доклади към УС от директора на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ (ППИ) в Агенцията, които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти. В тях пише, че към момента дирекцията не разполага с нужния финансов ресурс, но „необходимите средства да бъдат осигурени чрез целево финансиране (Постановление на Министерския съвет)“.

Според двамата министри това е нарушение, защото УС на АПИ няма правомощия да инструктира Министерския съвет какви постановления да приема.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама