„Умните и красивите“ откраднаха шоуто, докато народът им ръкопляскаше

11:15, 10 сеп 21 / Политика 25 3821 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Бойко Борисов: Какво е направило служебното правителство?
Инфлуенсърка: Проверките в ББР, язовирите…
Бойко Борисов: Две неща… значи нищо.

Този диалог, предаден приблизително, се състоя между лидера на ГЕРБ и 20-годишната инфлуенсърка Цвета Стратиева – Флора няколко дни преди последните парламентарни избори. Уточняваме, че Флора, която в Youtube и социалните мрежи следват предимно тийнейджъри, направи поредица „Един ден с всяка партия“, в която се срещна с Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Тошко Йорданов, Владислав Панев и Александър Сиди.

Според проучване на „Галъп“ обаче 58% от българите не са съгласни в бившия премиер и всъщност одобряват служебното правителство. За това в този материал събрахме няколко култови момента, с които ще запомним временните министри, набедени за „умните и красивите“, без да претендираме за изчерпателност.

И въпреки че Борисов и остриетата му от ГЕРБ вероятно биха могли да поспорят, смея да твърдя, че безспорно за високия рейтинг на кабинета „Янев“ спомогнаха най-вече министрите Кирил Петков, Бойко Рашков, Виолета Комитова и Асен Василев.

От хаос към честни избори - отчетът на служебния кабинет

Смяна на политически назначения

Още от първите си дни служебното правителство заигра с голямата метла. И няма нищо по-нормално от смяната на политически назначения – от областни управители, през ръководители в министерства, до директори на държавни фирми, предприятия, дирекции, болници и т.н. Предишните управляващи го определиха като „чистка“ и „реваншизъм“, но всъщност точно това очакваха хората от служебните министри – да обяснят на народа защо е беден, защо пътуването до Бургас е мъчение, защо има криза с водата и пр.

Нови шефове в ББР и „Автомагистрали“

Смяната на шефовете в ББР и „Автомагистрали“ стана пословична, след като бившите ръководители няколко пъти обжалваха решенията на служебните министри и тя се проточи със седмици.

От третия опит: Вписаха новия надзор на ББР

Икономическият министър Кирил Петков изкара на светло факта, че около милиард от активите на ББР са раздадени на осем фирми, зад които стоят само четирима души. Шефове в банката пък са получавали заплати, стигащи до 60 000 лв. „Накараха ме да ахна“, коментира Петков относно размера на възнагражденията. От бившето ръководство обжалваха решението няколко пъти.

Шефовете на „Автомагистрали“ също не искаха да си ходят. Това предизвика редица словесни сблъсъци между регионалния министър Виолета Комитова и вече бившият директор Стоян Беличев. „Г-н Беличев явно е по-влиятелен от министъра“, коментира иронично Комитова, след като два пъти един и същи съдия спря вписването на новото ръководство. Любипитна се оказа и стаята в централата на „Автомагистрали“, която се води за „спешна медицинска помощ“, а всъщност прилича по-скоро на романтично помещение в хотел.

Показаха „стаята за спешна помощ“ на старото ръководство на „Автомагистрали“

Бутилка от безалкохолно в язовир

Министър Кирил Петков бе главен герой и в друг фрапантен случай. Той пусна видео от полупразен язовир край Ловеч, където се видя, че бутилка от безалкохолно служи като уред за измерване нивото на водата. А за поддръжката на язовира са похарчени над 2 млн. лв. Бившият му колега Лъчезар Борисов контрира, че изнесените данни са „тежко подвеждане на обществото“ и заподозря Петков, че нарочно е източил язовира преди да отиде и да го снима.

Икономическият министър със сигнал до прокуратурата за язовирите

Умните и красивите от Харвард

Някои с тениски на Харвард, други - с дипломи - образованието на служебните министри също бе сред най-интересните теми.

На министъра на икономиката Кирил Петков дори му се наложи да развее на брифинг пред медиите дипломата си по бизнес администрация от престижния американски университет, за да опровергае появили се публикации в социалните мрежи, че изобщо не е учил там. „Завършил съм в топ 10 на моя клас в Харвард. Обучавах се две години. Това е пълната магистърска програма от 2005 до 2007 г. От 900 човека съм бил в топ 90 на студентите от моя випуск“, похвали се той. Друг възпитаник на Харвардския университет от служебното правителство е финансовият министър Асен Василев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък се появи с тениска с надпис „Harvard“ на рождения ден на едно от внучетата си. „Много яка фанелка, г-н Борисов! Тематична! По-истинска дори от диплома“, е един от коментарите под поста на бившия премиер във Facebook.

„Бил съм сред най-добрите“: Кирил Петков показа дипломата си от „Харвард“

Имаше и гафове

„Животът“ на служебното правителство на премина и без гафове. Такъв направи вътрешният министър Бойко Рашков, който заяви, че би уволнил журналисти.

„Видях каква не трябва да бъде журналистиката и вероятно начинът, по който Гавазова и партньорът ѝ (водещите в bTV Биляна Гавазова и Златимир Йовчев - бел. ред.) водеха предаването. Толкова силен беше звукът в тези технически средства, че те не чуваха моите отговори и затова ми задаваха един въпрос няколко пъти. Не се учудвам, че България е на 112 място по свобода на словото. Ако съм собственик на тази телевизия, веднага ще ги отстраня от воденето на предаването“, заяви Рашков. Това изказване накара журналистическата общност да реагира остро. И то с право. Все пак не е работа на министър да дава акъл на собственици на медии кого да уволняват.

Скандал между Бойко Рашков и bTV заради интервю

Друг по-сериозен гаф беше и назначаването на Елена Фичерова за шеф на кабинета на Рашков. Оказа се, че тя е сред учредителите на партията на Васил Божков, както и че е била уволнена дисциплинарно от антикорупционната комисия.

Гражданин в Канада и министър в България? – Никога!

Един от последните, но и най-големи скандали, който беляза управлението на служебното правителство, безспорно е този с двойното гражданство на Кирил Петков. Темата бе повдигната от „Има такъв народ“, които заподозряха, че при назначаването на служебния икономически министър той все още е бил и канадски гражданин. Самият Петков обясни, че още през април се е отказал, но така и не стана ясно кога точно е датата, от която той спира да се счита за гражданин на Канада. По темата се намеси Конституционният съд, който изиска от Петков документа.

Паралелно с това общественото мнение се раздели на две по темата дали притежаването на паспорт определя, или не квалификацията на човек. И абсурдно ли е това изискване, вписано в Конституцията. Особено след като в България сме се нагледали на дейци с българско гражданство, които си вършат работата некадърно.

Конституционният съд иска от Петков документа, че вече не е канадски гражданин

Партия на „умните и красивите“?

Ще правят ли Кирил Петков и Асен Василев партия? Това е новият политически „горещ картоф“. Двамата възпитаници на Харвард са най-харесваните и одобрявани от лицата в кабинета на президента Румен Радев. Във Facebook дори вече има групи с хиляди членове, които искат те да създадат партия. Двамата обаче категорично отказват да коментират темата, докато все още изпълняват задълженията си на служебни министри.

Въпреки това все повече политици виждат във възпитаниците на Харвард потенциал и вече се опитват да ги привлекат към своите формации. Но със сигурност, ако двамата решат да правят нов проект, то опашката от желаещи да се включат в него ще бъде дълга.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:19, 10 сеп 21

Много са направили служебните министри и когато станат за постоянно тогава ще се реализират доказателствата

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама