Народните представители положиха клетва

09:20, 21 юли 21 / Политика 25 2727 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Депутатите от 46-ия парламент се събраха на първото си заседание. То отново е в историческата сграда на Народното събрание от 9.00 часа. Неговият старт беше даден от най-възрастния народен представител, който както и в 45-ия парламент, така и сега е Мика Зайкова от „Има такъв народ“. 

Как протича заседанието?

В залата 240 депутати положиха клетва да работят в интересите на народа. След това народните представители подписват клетвените си листове. Този път всички депутати положиха клетва в залата, нямаше поставени под карантина. По традиция прозвучаха химните на България и на Европа. 

Предстои депутатите да гласуват кой ще заеме поста председател на Народното събрание. Някои от партиите заявиха още преди дни, че имат готовност да подкрепят Ива Митева от „Има такъв народ“, която заемаше същата длъжност в предишния парламент. Парламентарната група на „БСП за България“ пък издигна Кристиан Вигенин. От другите партии и коалиции все още не са предложили кандидати за председатели на парламента. А Цвета Караянчева, която миналия път бе предложена от ГЕРБ, този път дори не влезе в Народното събрание. 

Очаква се новоизбраният председател на парламента, както и представителите на партиите и коалициите да направят изявления от трибуните на Народното събрание. 

Депутатите трябва да изберат и заместник-председатели на Народното събрание. Засега само ГЕРБ са обявили номинацията си, в лицето на Росица Кирова.

На откриването присъстват президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Държавният глава също ще отправи обръщение към народа и Народното събрание. 

Премиерът Стефан Янев и министрите от служебния кабинет също са част от първото заседание на парламента. Именно затова срещата на Министерски съвет се отменя за четвъртък. 

Как се разпределиха депутатите в новия парламент?

За поредна година ГЕРБ-СДС, макар и да не са първа политическа сила, остават на централния блок в парламента с 63 депутатски места. До тях са „Изправи се БГ! Ние идваме! “ с 13 души. 

Вдясно ще е плътно заето от най-голямата група – на „Има такъв народ“ с 65 народни представители и „Демократична България“ с 34. Коалицията „БСП за България“, която има 36 депутатски места, също запазва банките си в левия край. Точно до тях са отново ДПС с 29 места. 

И в този парламент на депутатската скамейка няма да видим лидерите на „Има такъв народ“ и ГЕРБ - Слави Трифонов и Бойко Борисов. Това стана след решение на ЦИК по тяхна молба. 

Новите ръководства на парламентарните групи

Депутатите трябва да обявят и сформираните от тях ръководства на парламентарните групи. Първи ГЕРБ-СДС съобщиха кои депутати ще заемат тези постове. Председател отново ще е Десислава Атанасова, а нейни заместници - Румен Христов, Тома Биков и Александър Ненков. 

След тях и от „БСП за България“ информираха, че се запазва се ръководството на парламентарната група от 45-то Народно събрание. Председател на парламентарната група отново ще е Корнелия Нинова, а парламентарни секретари ще бъдат Стоян Мирчев и Филип Попов.

Единствено Крум Зарков е помолил предложението на Нинова той да стане заместник-председател, което той приема, да се отложи до понеделник, когато очаква Общинският и Областният съвет на БСП-Русе да се произнесат да бъде ли депутат.

Останалите партии все още не са обявили сформираните от тях ръководства на парламентарните групи. 

Ще има ли ново правителство?

След рекордно краткия живот на 45-ото Народно събрание и неуспехът при сформирането на правителство, сега депутатите от новия парламент имат честта да докажат, че в името на народа могат да преглътнат егото си и да не допускат същите грешки. 

Първите консултации между парламентарно представените партии и коалиции започнаха още преди дни. Преди самото заседание те отново се събраха. Очакванията са още днес да обявят дали са се разбрали за едно бъдещо правителство. 

Припомняме, че партията на Слави Трифонов оттегли проектокабинет си, начело с Николай Василев за премиер, и обеща в „близките дни“ да предложи нов състав. Къде и кога ще стане това, така и не стана ясно. По Конституция те трябва да обявят имената на предложения от тях проектокабинет при връчването на мандата от държавния глава Румен Радев. Все още обаче той не е определил дата за това - каза само, че няма да бави самата процедура. 

За разлика от предния път, сега журналистите ще имат пълен достъп до депутатите в кулоарите на парламента. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:03, 21 юли 21

Една депутатка явно се е заклела от Сочи, където е световно по шах

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама