„Има такъв народ“ размислиха: Ще разговарят за кабинета

18:15, 20 юли 21 / Новият парламент 25 4577 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като в петък от „Има такъв народ“ обявиха, че няма да влизат в договорки с останалите партии и отново ще съставят сами проектоправителство, ден преди първото заседание на 46-ия парламент, позицията им се обърна на 180 градуса. 

„Има такъв народ“ съставя и втория кабинет без консултации

Ще търсим разговори с тези, които са възможни партньори – хората на Мая Манолова и хората на Христо Иванов, защото те са единствените извън това статукво, заяви днес пред bTV Филип Станев от „Има такъв народ“. 

Припомняме, че от партията на Слави Трифонов оттеглиха кандидатурата на Николай Василев за премиер и обявиха, че ще предложат променен състав на кабинета. По време на брифинг на „Има такъв народ“ миналата седмица именно Филип Станев каза, че предложението за съставяне на правителство е абсолютно тяхна отговорност и няма да влизат в договорки с останалите партии. „Ние искаме да носим отговорност, ще съставим кабинет и ще предложим премиер“, посочи тогава той.

Днес обаче сценаристът смята, че „еднолични решения в такава държава като България са недопустими“. Ние не сме Турция на Ердоган. Трябва да има разговор и диалог. Предните ни ходове бяха медийна стратегия, тя сработи добре, видимо обаче гражданите така разпределиха вота, че е невъзможно само един политически субект да състави самостоятелно управление“, каза Станев.

„Има такъв народ”: дяволът е в детайлите

По думите му за първи път от 12 години насам е рухнал митът, че Борисов е непобедим. „Сега вече не е така. Ние сме първа политическа сила. Сега гражданите искат да получат тази увереност и спокойствие, от които имат нужда“, отбеляза Станев.

Ние сме длъжни да съставим кабинет, който да покаже, че е възможно да се работи по други начин в България, а не като Борисов, царя, Тройната коалиция и Костов и т.н. Ние не искаме да водим разговори за постове. Заради личните суети и желания на конкретни политически субекти се стига до разводи и караници. Да не гледаме на държавата като на баница, уточни Станев. Не може да слагаш напред личната си амбиция, подчерта той. Ние смятаме, че ДПС заедно с ГЕРБ в неформално съглашателство извървяха този път, който ни доведе до тук“, допълни още той, цитиран от БГНЕС.  

Ти може да излезеш от шоуто, но шоуто не излиза от теб

Според него между „Има такъв народ“ и ДПС има толкова връзка, колкото между белите мечки и пингвините. „Както знаете те живеят на различни континенти. Не желаем да работим с такива политически субекти като ДПС“, коментира още Станев.

По-рано Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“ също коментира темата като заяви, че разговорите с другите формации в парламента едва ли ще се случат утре, когато е по-скоро „церемониален“ ден, но ще се разберат кога ще бъдат.

„Нещата, които трябва да бъдат обявявани в парламента, ще бъдат обявявани в парламента. Нещата, които трябва да бъдат обявени в разговор с другите парламентарни групи, ще го научат първо те. Първо ще имаме нормалните разговори с останалите парламентарни групи“, подчерта Вълчев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама