Прокуратурата е крила две години, че е оневинила Горанов за апартамента

12:10, 21 юли 21 / Политика 25 3103 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Специализираната прокуратура е прекратила още преди две години проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов. Това разкри Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) при представянето на годишния си доклад.

Припомняме, че казусът с апартамента на бизнесмена Иван Сариев, в който Горанов години наред живее безплатно, е на вниманието на спецпрокуратурата от март 2019 г. Преписката беше образувана още през ноември 2018 г. във Върховната касационна прокуратура и държавното обвинение съобщи официално за това. Оттогава обаче не са коментирали повече тамата и са спрели да отговарят на въпросите на медиите.

Говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев уточни пред „Сега“, че заявеното от АКФ е вярно. Той посочва, че още на 13 юни 2019 г. е постановен отказ да бъде образувано досъдебно производство във връзка с изнесената информация в „Шоуто на Слави“, че Горанов живее безплатно в чуждо жилище. Мотивът на наблюдаващия прокурор (Кръстев не отговори кой е той) е, че възложената на антикорупционната комисия КПКОНПИ проверка не е установила данни за каквото и да е престъпление. И тъй като не са открити корупционни практики, по проверката срещу Горанов не е образувано разследване.

В доклада на АКФ се посочва, че постановлението не е предоставено и на Фондацията за изследването им на делата за корупция по високите етажи на властта „поради липса на основания за това“.

Горанов приел апартамент от кръстника си заради земетресението през 2012 г.

Бившият финансов министър Владислав Горанов живееше в имот от 180 кв.м, собственост на неговия кръстник Иван Сариев. А синът на Сариеви - Христо, е назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота. Според обясненията на Горанов, поводът семейството му да се премести в чуждия апартамент е пернишкото земетресение от май 2012 г., от което съпругата му много се уплашила. 

Горанов не е в конфликт на интереси

През 2018 г. прокуратурата започна проверка по темата. А на 1 март 2019 г. КПКОНПИ постанови, че Горанов не е нарушил закона. Финансовият министър сам си плащал сметките, а и не бил свързано лице със Сариев. Няма конфликт на интереси и в това, че Сариев-младши е назначен от Горанов в подопечното му ведомство, прие антикорупционната комисия преди година. Прокуратурата не протестира това решение в съда. 

Сред мотивите на антикорупционната комисия да оневини Горанов беше, че 13-е фирми, свързани със Сариеви, не са печелили обществени поръчки на финансовото министерство. Следователно Горанов не е упражнил никакви правомощия по служба, нито пък има частен интерес, който би могъл да му влияе. От решението на КПКОНПИ обаче изобщо не става ясно да е изследвано дали на въпросните дружества са правени данъчни ревизии например, които също са ресор на министъра освен поръчките. Самият Горанов обяви тогава, че не вижда проблем в това да живее безплатно в чуждо жилище.

Горанов се завръща?

По следите на подадените декларации

Парламентът гласува оставката на Горанов на 24 юли 2020 г. Горанов, който регистрира консултантска фирма, е задължен да подаде имуществена декларация пред КПКОНПИ и година след края на държавната си служба. През юни 2020 г. той е подал декларация още като министър. След това, през август, е подал и нов документ, който отразява имуществото му при излизане от властта. Апартаментът, в който живее безплатно, фигурира и в тази декларация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама