Депутатите на състезание по законопроекти

15:00, 21 юли 21 / Политика 25 2651 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Веднага след първото заседание на новия парламент народните представители демонстрираха желание за работа. В деловодството на Народното събрание сякаш се проведе състезание кой ще внесе повече законопроекти. Има предложения и за създаване на комисии, както и за отмяна на лятната ваканция.

„Не е редно народните представители да почиват“

Председателят на парламента Ива Митева предлага отмяна на лятната ваканция на депутатите. Тя ще представи въпроса на председателски съвет, като за да влезе в сила, решението трябва да бъде гласувано в пленарна зала.

Не е редно народните представители да почиват, след като нямаше толкова дълго парламент, но е въпрос на гласуване“, обясни тя. Ако решението бъде прието с мнозинство в зала, това означава, че новоизбраните депутати ще могат да плануват кратки летни почивки, тъй като в дните от сряда до петък ще се провеждат заседания.

Ива Митева ще бъде председател на парламента

Преизчисляване на пенсиите и повече пари за лични асистенти

Най-голямо желание за бързи промени в закони се оказва, че имат Мая Манолова и Николай Хаджигенов. Те внесоха общо седем предложения за изменения.

Първият законопроект предвижда преизчисляване на пенсиите. Идеята е то да влезе в сила от 1 септември. Според текстовете индивидуалният коефициент на лицето ще се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. – 889,90 лв. Преизчисляването би струвало на държавата по 185 млн. лв. на месец. И ако се случи, това означава, че 75% от пенсионерите ще получат увеличение, като ще бъде намалена разликата между старите и новите пенсии. 

С промени в Закона за личната помощ пък ще се върнат отменените от края на 2020 г. текстове. Така вече хората с увреждания ще имат право на личен асистент и в празничните дни, събота, неделя и след 17:00 ч. в делничните дни. С промените ще бъде увеличено и заплащането на личните асистенти от октомври 2021 г., като то ще бъде с коефициент 1,4 от минималната работна заплата, а не както досега – с 1,2.

Мая Манолова: Няма повече кюлчета, чекмеджето си отиде

Две партии викат Рашков

Изслушване на служебния вътрешен министър Бойко Рашков поискаха от ГЕРБ и „Изправи се.БГ! Ние идваме“ макар и по различни теми. От партията на Бойко Борисов привикват Рашков заради твърденията му за незаконни подслушвания на политици и граждани. От ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“ пък внесоха проект за обща Комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и за незаконното подслушване. „Ще настояваме цялата истина за този позор да излезе наяве и съответните лица да си понесат отговорността. Ясно е и имаме доказателства, че целият офис на „Изправи се.БГ“ е подслушван незаконно в продължение на месеци“, Мая Манолова.

Адв. Николай Хаджигенов пък вика Рашков в комплект с правосъдния министър Янаки Стоилов. Причината - внесено искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Преди дни Стоилов предложи това на Висшия съдебен съвет. Искането му е във връзка с доклад от над 100 страници на Рашков. „В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт“, отбеляза правосъдният служебен министър.

Рашков: 8,6 млрд. са подарени на близки до предишната власт

Без автомобил за Борисов и охрана за Гешев

Николай Хаджигенов инициира и промени в Закона за НСО. Първите са за премахване на специализирания транспорт на лица, заемали длъжностите премиер и председател на парламента - до четири години след освобождаването им от длъжност, както и за премахване на специализирания транспорт на членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на Народното събрание и на кмета на столицата.

Други промени предвиждат главният прокурор да има право на лична държавна охрана единствено при доказана необходимост. Групата на „Изправи се.БГ! Ние идваме“ иска и Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

Комисия по ревизията

Мая Манолова събра 50 подписа за създаването на Комисия по ревизията. Тя е подкрепена от народните представители от три парламентарни групи – „Изправи се БГ! Ние идваме!“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Тя ще бъде и една от точките в дневния ред утре.

Истината за корумпираното управление, разхищенията на милиарди левове народни пари, корупционните схеми трябва да бъде осветена“, заяви Манолова. Тя обясни, че в обхвата на Комисията влизат допълнително горските стопанства и местната власт поради множество постъпили сигнали за злоупотреби там.

Христо Иванов: Диалогът е абсолютно задължителен

Закриване на спецправосъдието

От „Демократична България“ са внесли промени в Закона за съдебната власт, които регламентират правила за работа на прокуратурата, а спецобвинението и спецсъдът се заличават. Работещите в тях магистрати трябва в срок от 1 месец да подадат до ВСС заявление, че искат да бъдат възстановени на местата, на които са работели преди назначаването си в специализираните съд и прокуратура. При недостиг на места ще се провежда процедура по подбор.

Безплатни детски градини и ясли

„БСП за България“ внасе законопроект за изменение на Закона за местните данъци и такси. Вносителите считат, че безплатните ясли и детски градини трябва да бъдат държавна политика. „Кризата с COVID-19 остави много млади хора без постоянни доходи. Ако те не могат да плащат таксите за градини и ясли на своите деца, не могат да пристъпят и към търсене на работа. Получава се омагьосан кръг, в който потърпевши са младите родители“, посочват в мотивите си от левицата. Според вносителите на общинските бюджети ще струва около 40 милиона лева, за да се гарантира достъпът до детски заведения на деца от всички социални групи.

От БСП внесоха законопроект за възрастните хора. Сред акцентите в него е създаване на Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, гарантиране на достъпа им до здравни услуги, социална подкрепа, продължаване на активния живот и др.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама