Проектът за напояване отпада от плана за възстановяване, София губи 200 млн. лв.

12:46, 22 юли 21 / Политика 25 2559 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Новият план за възстановяване и устойчивост, изготвен от служебното правителство, няма да финансира проекта на „Напоителни системи“ за инвестиции в инсталации за напояване, а София ще получи с 200 млн. лв. по-малко. Това се разбра днес от брифинг на вицепремиера по еврофондовете Атанас Пеканов. Той обобщи, че по него България ще получи в следващите седем години безвъзмездно 12 млрд. лева европейски средства, а т.нар. допълнителен икономически импулс ще донесе още 8 млрд. лв.

Ревизираната версия на плана съдържа 57 инвестиционни проекта, или с 11 повече от старата версия на плана. Освен това ще се финансират 43 реформи, или със 7 повече. Планът вече е публикуван за обществено обсъждане. Пеканов даде да се разбере, че не е важно кога България ще представи плана в ЕС, а е ключово той да е добре подготвен.

Както е известно, целта на плана е да подпомогне страните от ЕС за по-бързо преодоляване на икономическата криза, преход към зелена и дигитална икономика и повишаване на продуктивността, пише „Дневник“.

Ревизираният План за възстановяване е готов

Парите за метрото остават, взимат се от проекта за ВиК

Атанас Пеканов уточни, че проектът на „Напоителни системи“, на стойност 850 млн. лева, е нямало как да бъде финансиран, тъй като не отговаря на изискванията на плана - липсват данни, че няма да навреди на околната среда. Той поясни, че пари за проекта могат да се търсят от предвиден нов фонд за модернизация на земеделските стопанства.

Средствата за София са намалени от 560 на 360 млн. лв., като се запазва финансирането на проекта за разширение на метрото, но пари ще се вземат от този за модернизиране на ВиК системата.

Повече средства за образование и наука

Пеканов каза, че в преработения план са повишени средствата за образование и наука. Така например повече средства получават националният стенд център за обучение на учители и научните програми за ускоряване икономическото възстановяване и трансформация на икономиката чрез наука и иновации. Министърът подчерта, че е заложено финансиране да има за най-иновативните фирми, отличени с печата за иновации на ЕС.

Пеканов каза, че програмата за развитие на индустриалните паркове е с нов дизайн, а като инвеститор в нея е привлечена Европейската банка за възстановяване и развитие.

„Програмата за икономическа трансформация е с нов дизайн. Имаме три фонда и се въвеждат финансови инструменти, които гарантират, че пари ще получават фирмите, при които има възвращаемост на инвестициите“, подчерта министърът.

Най-много пари за проекти в енергетиката

Пеканов посочи, че най-много работа е свършена в сферата на енергетиката, като финансиране е осигурено за три големи проекта. Сред тях са изграждане на ВЕИ мощности на стойност почти 900 млн. лв., парогазова централа за 500 млн. лв., която да замества „Марица-изток 2“, и пилотен проект за геотермална енергия, уточнява „Капитал“.

Министърът не скри, че остават сериозните различия между това, което искат службите на Европейската комисия, и българските власти за бъдещето на въглищните региони. „Това е един от трудните въпроси и аз не случайно призовавам политическите партии да водим дискусия как да се реши този въпрос. Това е един от трудните въпроси с дългосрочни последици за някои райони в България и решенията е редно да се вземат от депутатите, за да има приемственост“, е мнението на Пеканов.

Планът предвижда създаване на съвет за икономически анализи, в който влизат водещи икономисти. Проведени са и консултация със стартъпи, за да се чуе тяхната позиция при какви условия биха останали в България и биха разраснали бизнеса си в страната.

Ще се финансира проектът за спешна помощ по въздуха

В сферата на здравеопазването се предвижда намаляване на парите за саниране на болници, като повече средства ще се насочат към закупуването на апаратура. Проектът за изграждане на система за спешна помощ по въздуха присъства в плана, като средства ще се искат за закупуването на 7 хеликоптера и изграждане на площадки за кацането им.

Атанас Пеканов смята, че следващото правителство трябва да работи по активиране на заемната маст по плана за възстановяване и устойчивост. По нея България може да получи още до 8 млрд. лв., но не е нужно да ги вземи всичките.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама