Комисия ще разследва полицейското насилие на протестите

15:00, 22 юли 21 / Политика 25 2259 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Депутатите решиха да създадат Временна комисия, която да разследва дали е имало полицейското насилие срещу протестиращи граждани по време на демонстрациите през лятото на 2020 г. Предложението беше внесено от Николай Хаджигенов от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. 199 народни представители гласуваха „за“, „против“ бяха 7 и „въздържали се“ – 2.

Комисията трябва да разследва и дали са използвани СРС-та спрямо протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Срокът на действие на комисията е три месеца. За неин председател беше избран Николай Хаджигенов, а за заместник-председател – проф. Николай Радулов от ИТН.

Политически лидери не са били подслушвани, разследването е прекратено

Мутро-милиционерщината, наложена от ГЕРБ в МВР, не само трябва да бъде осветена, но и виновните да си получат заслуженото“, коментира Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, цитиран от bTV.

Дебатите в залата се разгорещиха, след като думата взе настоящият депутат от ГЕРБ и бивш вътрешен министър по време на протестите Младен Маринов. „Не би следвало да произнасяте присъди от тази трибуна. В противен случай правим внушения, които не са доказани. Аз и като министър в началото на протеста, и като гражданин след това постоянно гледах излъчвания как немирно протестиращи граждани нападаха полицейски служители. Не видях полицаи да бият мирно протестиращи граждани“, каза Маринов

Той заяви, че полицията винаги е използвана за политически цели, после посочи, че тези думи са извадени от контекста.

Г-н Маринов, вие сте една от причините, която доведе до потъпкване на достойнството на българския полицаи. Вие окървавихте българските протести. Нещо, което не се е случвало у нас“, опонира му Стоян Мирчев от БСП. Остри думи срещу работата на Маринов от парламентарната трибуна отправи и Николай Хаджигенов.

Всяка партия имаше право да номинира по двама членове. След предложение на ГЕРБ член на комисията да бъде Младен Маринов и последвалото гласуване, че в избора му има конфликт на интереси, депутатите от партията на Бойко Борисов напуснаха заседанието и заявиха, че няма да предложат друга кандидатура.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама