„Стрес тест за политическа воля“: Отново ще има Комисия по ревизията

15:53, 22 юли 21 / Политика 25 2718 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Парламентът реши отново да има временна комисия по ревизията. Нейната цел е да установи злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, отделните министерства и държавните органи и предприятия през последните пет години. Създаването на временния орган бе подкрепено единодушно от 145 депутати.

Председател на комисията ще бъде Мая Манолова, а неин заместник ще е Борислав Сандов от „Демократична България“. В речта си от трибуната Манолова посочи, че това е стрес тест за политическата воля на партиите да застанат зад комисията или на страната на статуквото. Тя добави, че по време на работата на Комисията по ревизията в 45-тия парламент е събрала широка обществена подкрепа, съобщиха от „Изправи се.БГ! Ние идваме“.

След ожесточени спорове: Комисия за „Росенец“ ще има

В обхвата на комисията влизат над 50 сектора, министерства, дружества, програми за финансиране, регулатори и други, в това число отпуснатите бонуси в държавната администрация. Временната комисия трябва да провери целесъобразността и законосъобразността като например разпределянето на финансови средства от държавния бюджет с постановления или решения на Министерския съвет, осъществяването на дейността, включително приходите и разходите на държавните дружества „Автомагистрали“, „Монтажи“, „Държавна консолидационна компания“ и др.

Комисията ще работи 6 месеца и ще ревизира посочените сектори и органи за 5 години назад. Парламентарната група на ГЕРБ напусна залата преди гласуването, като посочи, че партията няма да участва, но след това излъчи трима свои членове за състава ѝ.

Комисия ще разследва полицейското насилие на протестите

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама