Прокуратурата: Няма нарушения на политици и магистрати с имоти в чужбина

10:31, 23 юли 21 / Политика 25 2727 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Прокуратурата отговори на Бойко Рашков за имотите на магистратите. Вътрешният министър заговори за списък с 38 лица, които имат имоти в чужбина, но не са ги декларирали. Според него има доказателства по въпроса, но от държавното обвинение бавят изясняването на казуса. Рашков дори допусна, че недекларирането на имуществото може да е заради придобиването му чрез корупция.

По-късно служебният министър заплаши, че ще обяви имената на политиците и магистратите с недекларирани имоти, ако прокуратурата не го направи. Говорителят на обвинител №1 Сийка Милева обвини Бойко Рашков, че прави изявления, които „са пример за хибридна пропаганда чрез разпространение на фалшиви новини“.

Кои са имената на политиците и магистратите с имоти в чужбина?

Днес от държавното обвинение обясниха действията си по казуса. През 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров е изискал от ДАНС всички налични данни. В отговор пристигат справки от ДАНС с класифицирана оперативна информация, голяма част от която е описана като „непотвърдена“. Като там не фигурират лица, недекларирали участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции извън страната. От прокуратурата уточняват, че данните не са били достатъчни за основателно предположение за извършено престъпление.

Станало е ясно обаче, че според информация на НАП 11 лица – представители на органи на законодателната и изпълнителната власт (2-ма  народни представители, 2-ма зам. министри, 2-ма председатели на общински съвети, 1 кмет,  4-ма зам. кмета) и за 27 магистрати (17 съдии, 5-ма прокурори и 5-ма следователи) съществува съмнение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и/или недвижими имоти в чужбина.

В последствие за 38-те лица е започнала проверка и от КПКОНПИ.

Материалите от НАП са били изпратени във ВКП. За едно от лицата проверката не е приключила, а за останалите вече има протоколи. Органите по приходите не са установили несъответствия и предпоставки за предприемане на последващи контролни действия, като е изяснен и законният произход на средствата. В резултат на предприетите процесуални действия и събраните доказателства в хода на възложените данъчни проверки органите по приходите са констатирали, че липсват нарушения на данъчното и осигурителното законодателство от страна на проверяваните лица.

Информацията обаче не може да бъде разпространена от прокуратурата, защото разгласяването й би било престъпление. Събраните материали от извършените проверки са изпратени от ВКП на компетентната първоинстанционна прокуратура, по компетентност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама