Олимпиада насила - без блясък, но за печалба

15:30, 23 юли 21 / Спорт 25 3711 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

На Токио хич не му върви на олимпиади. Ирония е, че за втори път японската столица има проблеми с провеждането на най-големия спортен форум в света. Това дори доведе до битуването на конспиративна теория за 40-годишно проклятие. И самият вицепремиер на страната - Таро Асо, сподели вярването си, че игрите в Токио това лято са „прокълнати“.

По-възрастните ни читатели може би си спомнят (а по-младите могат да питат гугъл), че последното отлагане на Олимпиадата бе през 1940 г., като и тогава тя е трябвало да се проведе в Страната на изгряващото слънце. Това е трябвало да върне демократизирана Япония в кръга на международно признатите държави и тя да докаже пред света, че се е възстановила след опустошителните земетресения. И страната се е подготвяла за домакинството си дълго време и най-вече с огромно желание. Хитлер обаче секва ентусиазма на азиатските си колеги, като решава да даде старт на Втората световна война година по-рано.

40-години по-късно Токио е застигнат от същата участ. И въпреки че днес Япония не спира да демонстрира своя „ноу хау“ в технологичния напредък, какъвто трудно може да се види на друго място в света, един невидим враг успя да я матира с пешката.

Пълна програма на българите в Токио

Олимпиада без блясък...

С каква значимост ще останат в историята тези олимпийски игри, отложени заради пандемията? Вместо да ликуват, японците протестират от страх от новия вирус. Стотиците хиляди туристи така и няма да препълнят улиците на Токио, хотелите и ресторантите няма да се пръскат по шевовете, трибуните ще останат празни. По този начин още преди да е започнала, Олимпиадата вече е загубила своя блясък.

Заради мерки за безопасност олимпийците спят на картонени легла, почти всеки ден им бъркат с клечка в носа и се стряскат при всеки нов случай на новозаразени в олимпийското село. И вместо да се съсредоточат върху предстоящите си състезания, атлетите се молят да се върнат у дома здрави. Това кара всеки средностатистически човек да се запита – кому е нужно игрите изобщо да се провеждат?

... но за пари

Първият тривиален отговор е заради спортистите. Вторият – като символ, че човечеството може да се справи с всичко само ако се обедини. Струва ми се обаче, че разковничето е малко по-различно и по-скоро се измерва в евро, долари и йени. Ако Игрите бъдат отново отложени или направо отменени, ще се отложат и направо отменят и огромните рекламни приходи на европейските и американските телевизии. Големи сътресения ще усети и Международният олимпийски комитет, който ще се прости с няколкостотин милиона долара. А най-голям удар ще понесат домакините от Япония, които вече изхарчиха десетки милиарди долара за организацията.

Желанието за печалба на всяка цена обаче сякаш убива смисъла на начинанието. В момента изглежда така, че всичко се случва насила. Олимпийските игри предполагат включването на огромно множество от цял свят, което да се удивлява от спектакъла. Именно публиката е туптящото сърце на събитието – вече усетихме това и в мачовете на празни трибуни. Така дори и зрелищните успехи не са толкова зрелищни. А в желанието Игрите да се проведат на всяка цена, всичко това остана на заден план.

Да, парите са важни. Но понякога струват адски много.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама