Светът е Олимпиада: Откриха Токио 2020 без публика

17:32, 23 юли 21 / Спорт 25 3532 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В Токио се състоя церемонията по откриването на Летните олимпийски игри. Грандиозното шоу се проведе пред празни трибуни на Олимпийския стадион в японската столица заради засилените мерки за сигурност поради пандемията от коронавирус.

Във връзка с ограниченията на стадиона присъстваха единствено 950 официални лица. Олимпиадата в Токио трябваше да се проведе от 24 юли до 9 август 2020 г., но заради пандемията от коронавирус съревнованията бяха отложени с една година и сега ще се състоят от днес до 8 август. Токио бе избран за столица на Олимпиадата през 2013 г.

Олимпиада насила - без блясък, но за печалба

Церемонията на Олимпийския стадион в Токио с капацитет 68 000 седящи места бе открита в присъствието на някои значими фигури, включително императорът на Япония Нарухито, френският президент Еманюел Макрон и първата да Първата дама на САЩ Джил Байдън.

Малко над 11 000 атлети от 205 официални олимпийски комитета ще участват в най-висшия спортен форум. Токио 2020 струва на организаторите 15 млрд. долара.

Проведе се и традиционният парад на спортистите, като сред тях бе и българската делегация. Тя се появи 152-а на манифестацията на атлетите, а знаменосци бяха плувецът Йосиф Миладинов и неостаряващата Мария Гроздева, която ще участва на седма Олимпиада. В Токио е служебният министър Андрей Кузманов, но за японската столица не пътува президентът на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, която получи травма и остана в България.

Олимпиадата в японската столица бе поставена под натиск от местното население, което изрази опозицията си срещу провеждането на Игрите предвид пандемията от коронавирус, искайки или ново отлагане, или отмяна на форума. В крайна сметка организаторите, шефът на Токио 2020 Сейко Хашимото и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бас бяха настойчиви в изявленията си, че Олимпийски игри ще има година след тяхното безпрецедентно отлагане за първи път в мирно време, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама