Топ 5 новини от седмицата

11:00, 25 юли 21 25 3190 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Екипът на Topnovini.bg подбра петте най-четени новини от седмицата:

1. Откриха мъртъв военен, порицан заради случая в Чешнегирово

Трагичен случай в Българската армия. В спално помещение в полигона „Ново село“ в безжизнено състояние с огнестрелна рана бе намерен старши лейтенант Тодор Манчев. От военното министерство уточниха, че Манчев е бил санкциониран със забележка заради случая в Чешнегирово. Тогава американски военни нахлуха погрешка в цех в пловдивско село. Командосите насочиха оръжия към персонала, но нямаше пострадали. Заради случая са били отстранени от служба други двама военни - директорът на пловдивската регионална служба и началникът на сектора за контрол и охрана.

2. Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ сменя името си

„Изправи се! Мутри вън!“ вече са „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Председател на парламентарната група с новото име е Мая Манолова, а зам.-председател е Николай Хаджигенов. В тази връзка стана ясно и че Хаджигенов и Арман Бабикян създават гражданско движение „Ние идваме!“.

3. От октомври няма да има пенсионери под линията на бедност

Служебното правителство предложи актуализация на държавния бюджет. До края на годината се предвиждат допълнителни разходи от 1.8 млрд. лева. Сред основните промени на тази база е повишаването на пенсиите. Ако новото Народно събрание актуализира бюджета, от 1 октомври не би трябвало да има пенсионери под линията на бедност, която сега е 369 лева. В момента под нея са 43% от получаващите пенсии. Минималната пенсия ще се вдигне от 300 на 340 лв., максималната от 1440 на 1500 лв., социалната от 158 на 170 лв. 

4. Защо го правите, пироговци?

Проверка установи нередности в най-голямата спешна болница у нас - „Пирогов“. Оказа се, че са отчитани фиктивни хоспитализации и лечебното заведение трябва да върне на НЗОК над 1 млн. лева. Проф. д-р Асен Балтов беше уволнен от директорския пост, а медици излязоха на протест в негова защита. Различна бе реакцията на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ. Д-р Десислава Кателиева се обърна към колегите си с въпроса защо допускат да ги употребяват и да са „пионки“. „Не мислите ли, че мястото ви е при пациентите ви, а не на жълтите павета“, възмути се още д-р Кателиева заради заявката протестът да бъде не пред  „Пирогов“, а под прозорците на властта.

5. „Има такъв народ“: Обратен завой

В последните няколко дни от партията на Слави Трифонов смекчиха тона и смениха тактиката към евентуалните си коалиционни партньори. След неуспешния проектокабинет, който представиха без да говорят с никого, сега поканиха на разговори останалите партии в сградата на Народното събрание. „Има такъв народ“ вече се срещнаха с „Демократична България“, БСП и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. Остава срещата с ДПС, след като такава с ГЕРБ категорично няма да има.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама